SLABI EPIDEMIOLOŠKI TALAS U PARAĆINU: Od polovine novembra broj novih infekcija kovidom u padu

Zorana Rašić 26. 11. 2021. u 12:16

JOŠ ŠESNAEST novoobolelih osoba od kovida jučerašnji je izveštaj Doma zdravlja u Paraćinu, uz zadržavanje nižeg broja pregleda u kovid ambulanti za odrasle na 55, dok ih je u prvoj polovini novembra bilo i stotinu.

Foto: Z. Rašić

Manji je i procenat pozitivnih nalaza na antigenskim i PCR testiranjima, pa je u četvrtak od 74 urađena antigena 14 bilo pozitivno i još dva PCR od 21 uzorka od srede.

Dr Snežana Nikodijević, pomoćnica Doma zdravlja, napominje da su cifre „još uvek na klackalici“, te da je zagarantovano bar jedna trećina testiranih pozitivno, a katkad bude i više.

- Još uvek se ciframa nismo vratili na prvu polovinu septembra, kada je bilo koliko-toliko zadovoljavajuće stanje u kovid-ambulanti. Broj je od polovine septembra do polovine novembra rastao, a od tada je u blagom padu, mada to još nije zadovoljavajuće i daleko smo od stabilne situacije – navodi dr Nikodijević.

Ona ocenjuje da su mere dale neke rezultate. Broj vakcinisanih je u blagom porastu za prvu i treću dozu, ali je to i dalje nezadovoljavajuće.

Pogledajte više