ZA VIKEND U ZGRADI REKTORATA UNIVERZITETA U NOVOM SADU: Kongres Svetske tamburaške asocijacije

S. B. 26. 11. 2021. u 15:33

U amfiteatru zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, za vikend će biti održan šesti po redu Kongres Svetske tamburaške asocijacije na kojem će stručne i naučne radove predstaviti 12 predavača iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Jedan od tamburaških orkestara Srbije, Foto Tamburica fest

 Kongres će biti otvoren u subotu, 27. novembra u 15 časova, a tom prilikom obratiće se dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije, profesor dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu i Dalibor Rožić, član gradskog veća zadužen za kulturu.

- Tome će prethoditi sastanak članova i učesnika Kongresa Svetske tamburaške asocijacije na kojem će biti reči o retrospektivi rada STA, čućemo nove predloge i inicjative i, svakako, potsetiti da je Tamburaška praksa upisana u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine Srbije. U okrivu Kongresa, već su održane edukativne i kreativne radionice za mlade u Centru tamburaške kulture i u Kulturno umetničkom društvu „Vila“- kaže Danilo Ninković, generalni sekretar STA.

Na ovogodišnjem Kongresu predavači su: univerzitetski profesor Vilfrid Šarf, interpretator citre i Zoran Šijaković, istoričar umetnosti, muzičar, sekretar za kulturu grada Branunau u Austriji, Vladimir Vladimirov, profesor Akademije za umetnost i kulturu, Antun Grahek, dirigent, Branko Uvodić, televizijski voditelj, profesor dr Agota Vitkai – Kučera i dr Ira Prodanov Krajišnik, profesorke Akademije umetnosti, mr Danilo Vuksanović, programski direktor Galerije Matice srpske, Stipan Jaramazović, osnivač Subotičkog tamburaškog orkestra, Bojan Trenkić , predsednik Saveza tamburaških društava Vojvodine, profesor Ivan Sabo, rukovodilac ansambla „Vila“ i Julijana Baštić, master etnomuzikološkinja.

Takođe u subotu, 27. novembra u 18 časova, u holu zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu biće otvorena izložbe radova sa ovogodišnje „Likovne kolonije Tamburica fest 2021“.

Otvaranju će prisustvovati i 12 umetnika, učesnika likovne kolonije održane letos u „Etno eko kući“ u Čereviću, među kojima je i Ratko Šoć, slikar iz Vrbasa, autor čuvene pesme "Osam tamburaša s Petrovaradina", koji je drugovao sa Janikom Balažom i naslikao njegov portret.

Pogledajte više