MINISTAR DMITROVIĆ U ŠAPCU: Kako povećati natalitet

V. Mitrić

25. 11. 2021. u 00:53

U SKLADU sa analizom dosadašnje situacije, a uz svest o značaju potrebe da se Grad Šabac na planski, sveobuhvatan i sistematičan način bavi merama populacione politike, izvestio sam ministra da ćemo u narednom periodu formirati stručno radno telo, sa ciljem unapređenja postojećih, kao i definisanja novih mera populacione politike, rekao nam je dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, posle razgovora sa Ratkom Dmitrovićem, ministrom za brigu o porodici i demografiji.

Foto V. Mitrić

Istovremeno, naglašava Pajić, “za kvalitet ovog procesa vrlo je značajno uspostavljanje adekvatnih mehanizama za praćenje efekata navedenih mera”. Gradonačelnik je najavio da će važan segment plana razvoja grada Šapca, koji je u fazi izrade, biti i mere pronatalitetne politike, koje će biti usklađene sa specifičnostima ove lokalne zajednice i to sve radi poboljšanja demografske slike grada Šapca.

Gradonačelnik i ministar Dmitrović razgovarali su i o novim merama države - podršci politici rađanja koju je upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, među kojima je jedna od prvih povećanje finansijske podrške porodicama za prvorođeno dete sa 100.000 na 300.000 dinara.

- Svakako da su nove mere koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić značajne za podsticaj nataliteta. Kroz davanje finansijskih olakšica za rađanje pomažemo porodicama da imaju više dece. Zajedno sa Vladom Republike Srbije i ministarstvima borimo se da stvorimo što bolje uslove za život građana Šapca. Kako bi zaustavio demografski pad, Grad u narednim godinama planira povećanje naknada za novorođenčad, kao i uvođenje novih prava - istakao je gradonačelnik.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović kazao je da je od gradonačelnika Aleksandra Pajića čuo par ohrabrujućih informacija o planovima grada koji su u vezi sa demografijom.

- Grad Šabac je 102. lokalna samouprava koju sam sa svojim saradnicima posetio. Čuli smo sa kakvim se problemima oni suočavaju i šta sve rade na rešavanju istih. Mi smo narod koji je na silaznoj demografskoj putanji i nestaje velikom brzinom, zbog toga često govorim o tragičnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Krajnje je vreme da nešto uradimo, a mere koje je predsednik Vučić saopštio su najava jednog značajnijeg sadržajnijeg plana koji može da da dobar rezultat - poručio je ministar Dmitrović.

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pogledajte više