POSLE JE USLEDILO PRISAJEDINJENJE KRALJEVINI SRBIJI: Kikinda obeležila Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

R. Š. 20. 11. 2021. u 19:25

KOMEMORATIVNIM skupom i polaganjem venaca na spomen obeležje poginulim vojnicima u Velikom ratu na Železničkom groblju, a potom i na spomen tablu brigadiru Dragutinu Ristiću, u holu Gradske kuće, u Kikindi je obeležena 103. godišnjica oslobođenja ovog grada u Prvom svetskom ratu.

Foto: R.Š.

Ovo je jedna od najznačajnijih datuma u istoriji grada, jer je oslobođenje u Prvom ratu značilo i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

Srpska vojska ušla je u Kikindu dva dana ranije, 18. novembra, kao prethodnica, a brigadir Dragutin Ristić bio je na čelu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ koji je u istoriji poznat kao Gvozdeni puk.

Spomenik na Železničkom groblju u slavu srpskih oslobodilaca u Prvom svetskom ratu, podignut  je 1935. godine, a, spomen ploča Dragutinu Ristiću, u holu Gradske kuće, postavljena je pre tri godine. Sa balkona ove zgrade Ristić je objavio je da je u Veliku Kikindu stigla sloboda.

Današenjm događaju prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, Severnobanatskog upravnog okruga, Vojske Srbije i boračkih i drugih udruženja. U Kulturom centru organizovano je predavanje  "Velika Kikinda u Velikom ratu".

Pogledajte više