ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI: Potpisani ugovori o subvencijama

J. S. 17. 11. 2021. u 17:53

GRAĐANIMA Vranja kojima su, na osnovu raspisanog Javnog poziva za sprovođenje mera energetske efikasnosti, odobrene subvencije za zamenu stolarije, kotlova i ugradnju solarnih kolektora, dana su svečano uručeni ugovori u gradskoj kući.

Ugovori o energetskoj efikasnosti

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković istakao je da je podizanje energetske efikasnosti  nacionalni cilj i jedan od najvažnijih projekata u energetici koji je jako važan za sve.

- Najpre za vas koji ćete manje trošiti energiju i imati niže račune, a onda i za sve nas zajedno jer ćemo imati zdraviju životnu sredinu. Parametri pokazuju da trošimo 40 odsto više energije od proseka u zemljama EU, a nema razloga da bacamo energiju. Cilj države, a i naše lokalne samouprave, je da manje trošimo energiju kako u javnim objektima, tako i u domaćinstvima, kao i da podstaknemo građane da u što većem obimu primenjuju mere energetske efikasnosti – rekao je Milenković.

Grad Vranje i Ministarstvo rudarstva i energetike opredelili su blizu 5 miliona dinara za subvencionisanje ove tri mere energetske efikasnosti na individualnim stambenim objektima za ovu godinu. U budžetu za narednu godinu grad Vranje već je  već predvideo  sredstva u iznosu od 5 miliona, što znači da će i resorno ministarstvo učestvovati sa isto toliko sredstava, tako da će biti znatno veći broj korisnika.

Pogledajte više