NOVA VIZIJA URBANIZMA: Ministarstvo građevinarstva u Nišu predstavilo Nacionalnu arhitektonsku strategiju

D. ALIHODžIĆ

18. 11. 2021. u 08:25

NIŠ i njegov glavni gradski urbanista Tanja Obradović su bili domaćini skupa tokom kojeg je stručnjacima za ovu oblast iz čitave Srbije predstavljen nacrt Nacionalne arhitektonske strategije.

Radovi niških kademaca/ Đorđe Milić i Tanja Obradović, Foto D. Alihodžić

- Donošenje jednog ovakvog dokumenta ima za cilj pobošljanje života u gradovima, pa ćemo kroz ovu strategiju definisnisati nove ciljeve održivog razvoja i nove smernice iz urbane agende Evropske unije. Srbija već ima planske dokumente koji se hijerarhijski obrađuju, a sve ovo bi trebalo da pomogne sistemskom shvatanju značaja arhitekture.

Jer, svaka, pa i najsiromašnija kuća može da bude uredna, a kada svi budemo shvatili da su ovo veoma važne teme u uređenju gradova, onda će strategija da zaživi, umesto da ostane samo još jedan papir sa lepim željama - istakao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić, istakavši Niš kao "primer dobre prakse", uz pohvale za uređenje gradskog trga i keja.

A, jedan od problema sa kojima se suočavaju gradovi su i međublokovski prostori, čije vlasništvo nije precizno definisano, pa se postavlja pitanje nadležnosti oko njihovog uređenja. S druge strane, ti prostori nude mogućnost da se oplemene sadržajima koji mogu stanovanje učiniti lepšim, zbog čega je glavna niška urbanistkinja Tanja Obradović, još krajem prošle godine, dala "zadatak" studentima Građevinsko-arhitektonskog fakulteta da osmisle uređenje nekolicine odabranih lokacija u centru.

- Samo na teritoriji Gradske opštine Medijana postoji više od 90 takvih prostora, što je značajan kapacitet na kojem možemo da radimo. Uz zapuštenost i neodržavanje, sporna je i vlasnička struktura, a još ne postoji pravna forma koja bi to regulisala. Ipak, nećemo odustati - zaključuje Tanja Obradović.

"GERILA"

POMOĆNIK ministra Đorđe Milić kaže da nema ništa protiv "urbane gerile", odnosno akcija pojedinaca kojima ukazuju na probleme u gradskim sredinama, ali smatra da bi bilo dobro da to ne budu usamljeni potezi, već da se odvijaju u saradnji sa lokalnim zajednicama i urbanistima. Tek tada bi energija građana bila iskorišćena na dobar način.

Pogledajte više