HAVARIJE METRIMA POD ZEMLJOM: U Savskoj ulici u Novom Sadu ekipe "Vodovoda i kanalizacije" ovih dana imaju pune ruke posla

S. BAJIĆ

17. 11. 2021. u 06:21

HAVARIJA u kanalizacionom sistemu u Savskoj ulici na Klisi, zbog koje deo stanara ima neprijatnosti i problem sa odvodom otpadnih voda, trebalo bi da bude sanirana u narednih nekoliko dana.

Ekipe otklanjaju kvar na kanalizaciji u Savskoj ulici, Foto N. Karlić

Ekipe JKP "Vodovod i kanalizacija" su svakodnevno na terenu, kao i radnici, koji otklanjaju posledice i rešavaju uzrok složenog problema nastalog na dubini od 3,5 metra ispod zemlje.

Svemu su doprinele i nedavne, obilne padavine, jer je pretpostavka da je veliki priliv kišnice inicirao kvar na sistemu.

- Havarija je izbila na priključku između stambene kuće i kanalizacionog sistema, jer je propala cev - kaže Savica Valetin, radnik firme "Graditelj".

- Kopamo na četiri metra dubine, a prethodno smo izbušili bunar da pokupi vodu, kako bismo uspeli da savladamo podzemne vode, a za to je potrebno bar 24 časa. Reč je o zahtevnoj intervenciji i nadamo se da ćemo bez pratećih problema uspeti da postavimo novu cev. Obezbedili smo da se voda ne razliva dalje.

Foto N. Karlić

Stanari Savske ulice, kako ističu, svesni su da najpre mora da se reši "goruća situacija", a zatim i problem na preostalih nekoliko mesta u kanalizaciji dugoj čitav kilometar u njihovom kraju.

- U kanalizacionu cev u našoj ulici, koja vodi ka Sentandrejskom putu, priključene su cevi iz desetak ulica sa obe strane a sve je na dubini od oko četiri metra. Zbog havarije oticanje je zastalo i voda se izliva na pojedinim mestima - kažu stanari Savske ulice.

S druge strane, stručnjaci ističu da je problem i u olucima i septičkim jamama priključenim na kanalizaciju, što predstavlja dodatno opterećenje čitave mreže, kao i "otvorenog kanala", koji je na pojedinim mestima zatrpan.

Pogledajte više