BIRAM USPEH: Projekat UNICEF i Nacionalne službe za zapošljavanje

B.B.

16. 11. 2021. u 15:16

UNICEF u Srbiji, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i partnerima, pokreće inovativni program "Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse", čiji je cilj da im obezbedi mladima više prilika za razvijanje veština i poveća njihove mogućnosti da pronađu posao.

UNICEF Srbija

- Program podrazumeva pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su osnovno, srednje ili visoko obrazovanje, a sve u cilju da se podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa - naveo je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. - Da bi se prilagodili radnom okruženju i stekli neophodne veštine mladi će imati priliku da se uključe u obuke kroz namenski razvijenu onlajn platformu za učenje, a zatim uključe u obavljanje radne prakse.

On je istakao da poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata, na osnovu potreba za kadrom određenih profila u okviru svoje kompanije, i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca za odabrane polaznike.

Projekat unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse počeo je 1. novembra 2021. godine i trajaće do kraja 2022. godine. Plan je da se, kroz obuku i plaćenu radnu praksu, poveže najmanje 2.000 mladih i 500 poslodavaca. Zainteresovani mladi i poslodavci mogu da se prijave i uzmu učešće u ovom programu putem platforme za prijavu Biram uspeh - program unapređenja zapošljivosti mladih www.biramuspeh.com

Prema podacima iz najnovije Ankete o radnoj snazi iz 2021, stopa nezaposlenosti mladih (između 15 i 24 godine) u Srbiji iznosila je 22,2 odsto. Mladi u Srbiji se suočavaju sa lošijim izgledima na tržištu rada od svojih vršnjaka u EU, gde je 2021. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila 16,2 odsto.

Pogledajte više