ODLAZAK ZBOG DVE AFERE? Smenjen načelnik Policijske uprave u Kikindi, o njegovoj smeni se govorkalo nedeljama

R. Š.

16. 11. 2021. u 07:26

DUŠAN Glišin smenjen je sa mesta načelnika Policijske uprave Kikinda i na tom mestu zameniće ga Pavle Rajkov (50), diplomirani oficir policije sa višegodišnjim iskustvom.

Policijska uprava Kikinde, Dušan Glišin (u uglu), Foto R. Šegrt

O ovoj smeni govorilo se nedeljama, ali je tek pre nekoliko dana postala zvanična.

Glišin je bio načelnik poslednje tri godine i njegov mandat obeležile su dve krupne afere u redovima policije. Obe je otkrio Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, prvu pre tri godine, nekoliko meseci nakon njegovog imenovanja za načelnika. Tada je uhapšeno čak 11 saobraćajnih policajaca zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela primanja mita i zlouopotrebe službenog položaja. Iako je sumnja pala na rad skoro polovine službenika u tom sektoru, ova afera još nije dobila konačan epilog.

Pavle Rajkov, Foto R. Šegrt

Druga se dogodila početkom septembra ove godine kada su uhapšena četvorica inspektora kriminalističke policije, takođe zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Za razliku od prve, o kojoj je izdato i zvanično saopštenje, o ovoj drugoj se više ćutalo.

Poznato je samo da je protiv inspektora podneta krivična prijava, ali ni o tome nije bilo zvaničnih informacija.

U oba slučaja istragu je vodilo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu. Zbog svega ovoga, a moguće je i drugih propusta, smena Dušana Glišina sa mesta načelnika Policijske uprave u Kikindi manje je iznenađenje sada nego što je bilo njegovo imenovanje na to mesto pre tri godine.

POVRATAK IZ NOVOG SADA

DOLAZAK Pavla Rajkova za novog načelnika nikoga nije iznenadio, jer je on dugo godina radio u PU Kikinda i kao načelnik vodio pojedina odeljenja. Veće iznenađenje bilo je kada je pre dve godine prešao u Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u Novom Sadu, odakle se sada vraća u policiju.

Pogledajte više