POLOŽENI VENCI NA PUŠKINOVOM TRGU: Subotica obeležila 103 godine od oslobođenja

J. L. 14. 11. 2021. u 12:32

POLAGANjEM venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i na spomenik Junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu obeleženo je 103 godine od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

Foto:subotica.com

Nikola Jovičić je potomak Gvozdena Jovičića, narednika Kraljevine Jugoslavije, koji je učestvovao u svim ratovima od 1912. do 1918. godine, a na ovaj način čuva uspomenu na njega i njegove saborce.

-Moj prađed je često bio na vojnim vežbama u ovim krajevima i Drugi svetski rat je dočekao kod Pačira, a kada je došlo do rasula vojske, peške je došao do Bajine Bašte i doneo vest o početku rata – seća se Nikola. –Naša deca treba da se sećaju da je vojska Kraljevine Srbije na današnji dan donela slobodu  Srbima, Bunjevcima i svim drugim narodima Na temelju te borbe stvorena je Kraljevina SHS, a potom i Kraljevina Jugoslavija.

Drago Lukić je podsetio da se ove godine obeležava i vek od naseljavanja ratnih dobrovoljaca u ove krajeve.

-Oni su svesno žrtvovali sve za spas srpske zemlje i srpskog naroda, a nisu tražili ništa. Došli su na gole vojvođanske pustare i ritove, država za koju su se borili ih je brzo zaboravila. Svoje rodoljublje platili su 1941. odlaskom u logore Šarvar i Barč - podsetio je Lukić.

Značajan datum obeležen je i svečanom akademijom "Braća uvek-uvik zajedno", koju tradicionalno organizuju Srpski kulturni centar "Sveti Sava" i Bunjevački kulturni centar.

Pogledajte više