PROGRAM O SUFINANSIRANJU: Topliji stanovi i kuće, a grejanje jeftinije

Z. GLIGORIJEVIĆ 10. 11. 2021. u 16:09

OPŠTINA Svilajnac dobila milion dinara za projekat ugradnje solarnih panela, a pet miliona za sufinansiranje mera energetske efikasnosti.

Foto:SO Svilajnac

Opština Svilajnac potpisala je ugovor o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Opština je dobila milion dinara, koliko će uložiti i iz lokalne kase. Javni poziv za građane biće raspisan januara naredne godine, a februara će biti objavljene konačne rang liste. Nakon potpisivanja ugovora sa građanima, rok da se završi ugradnja solarnih panela je 12 meseci. Novi energent smanjiće potrošnju električne energije u domaćinstvima, a samim tim, njihovi računi će biti manji.

- Ovo je treći projekat koji se radi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Počela je zamena stolarije i kotlova, kao i izrada izolacije na zgradama i kuđama, a uskoro počinje rekonstrukcija osnovne škole u selu Vojska. Od pet miliona dinara, koliko je obezbeđeno za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim jedinicama, polovinu je obezbedilo Ministarstvo, a polovinu opština Svilajnac. Sredstva su dobila 52 Svilajnčana-12 za izradu izolacije, 26 za zamenu stolarije i 21 za zamenu kotlova – kaže Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Foto:SO Svilajnac

Zgrada u Hilandarskoj ulici u Svilajncu treća je koja se renovira u okviru javnog poziva opštine Svilajnac za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada. Vrednost radova je oko 5,6 miliona dinara, od čega je opština učestvovala sa 90, a stanari sa 10 odsto. Prema rečima Božidara Grozdanovića, predsednika stanara zgrade, opština im je pomogla da reše goruće probleme zgrade stare gotovo 40 godina, stanovi će biti topliji, a grejanje jeftinije. Urađena je nova fasada sa izolacijom, zamenjena su ulazna vrata, oluci…

Pogledajte više