DA SE OBRAZUJU I U VREME EPIDEMIJE: Socijalno uključivanje romskih đaka u Kruševcu - za školu tablet-računari,pomoć i za gradsku upravu

S. BABOVIĆ

08. 11. 2021. u 21:07

OSNOVNA škola “Dragomir Marković” dobila je 20 tablet računara, a Gradska uprava Kruševac dva lap-topa i jedan multifunkcionalni uređaj u okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom “KOVID – 19”.

Foto: GU

Ceo projekat, koji se realizuje u sklopu programa Nemačke razvojne saradnje(GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, treba da pomogne pobošljanju obrazovanja, informisanja, imunizaciji, a nadležnim lokalnim iinstitucijama pruži tehničku podršku u borbi protiv pandemije.U situaciji kada je deca neretko pohađu školu “onlajn”, tehnička opremljenost pokazala se kao ključna.

- Razgovarali smo sa građanima u romskim naseljima, radili smo na promociji vakcinacije, kao i organizovanju vakcinacije na licu mesta, u tim naseljima - kaže Ninoslav Jovanović, državni sekretar.

GIZ od 2019.godine sarađuje sa kruševačkom lokalnom samoupravom, jednom od 18 uključenih u aktuelni projekat.

- Postavili smo okvire za zajednički rad u oblasti socijalnog uključivanje Roma i Romkinja, ali i reintregraciju povratnika i povratnica na osnovu sporauzma o readmisiji-napominje Robert Bu,koordinator projektnog tima.

Ove jeseni, tehnička oprema poklanja se osnovnim školama, lokalnim samoupravama, kao i domovima zdravlja. Projekat se osim u Kruševcu, realizuje u još 17 jedinica lokalnih samouprava (Nova Crnja, Zvezdara, Kraljevo, Loznica, Bor, Niš, Vranje, Pirot, Vladičin Han, Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Topola, Valjevo, Kanjiža i Alibunar).

Pogledajte više