PROTESTOM BRANE KOLEGU PROFESORA: Udruženi prosvetni radnici u Bačkoj Palanci najavili okupljanje pred srednjom Tehničkom školom

Z. Rajić

09. 11. 2021. u 07:26

PROFESOR fizičkog vaspitanja u Tehničkoj školi (TŠ) "9. maj" u Bačkoj Palanci Bojan Kozomora ostao je bez dela norme zbog manjeg broja upisanih učenika u prvi razred, ali u Sindikatu prosvetnih radnika (SPR) ove opštine upozoravaju da je to urađeno mimo zakona, zbog čega su najavili protest ispred zgrade TŠ.

Petar Petrić, Foto Z. R.

Direktorka škole Snežana Ivelja je obavestila Kozomoru da je proglašen "tehnološkim viškom sa delom norme" na osnovu predloga komisije za bodovanje. U sindikatu napominju da je komisija kvalitetno obavila svoj posao i da zato rešenje direktorke predstavlja najgrublje nepoštovanje Posebnog kolektivnog ugovora (PKU).

- Gubitkom odeljenja usled nedostatka đaka nastavnici se boduju kako bi se utvrdilo za čijim angažovanjem delimično ili potpuno prestaje potreba. Bez posla ili dela norme u tom slučaju ostaje poslednji na rang-listi. Profesoru Kozomori su oduzeti časovi, iako je na listi bio pretposlednji - ističe Petar Petrić, predsednik SPR u Bačkoj Palanci i profesor informatike u Srednjoj stručnoj školi "Dr Radivoj Uvalić".

Škola gubi učenike, a nastavnici normu, Foto Z. R.

U TŠ "9. maj" zaposlena su četiri nastavnika fizičkog. Oduzimanje dela norme za jednog od njih znači i nižu platu, ali i opasnost od daljeg gubitka časova, jer ako i dogodine bude nedovoljan upis pojaviće se novi manjak učenika.

Sindikat je nedavno o problemu profesora fizičkog izvestio ministra prosvete Branka Ružića i njegovog pomoćnika za srednje obrazovanje Miloša Blagojevića.

- Od protesta pred školom "9. maj" odustaćemo jedino ako ministarstvo preinači odluku kojom je naneta šteta kolegi Kozomori - poručio je Petrić.

NIKO NIJE NADLEŽAN

Petrić naglašava da se nijedna od institucija kojima je sindikat ukazao na nepravdu nije oglasila nadležnom. Pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš je dao za pravo opštinskom prosvetnom inspektoru, koji je slučaj ustupio inspekciji za rad Južnobačkog okruga. Međutim, inspektorka rada Ljiljana Stojšić je odgovorila da se u njenom resoru nadzor nad školama sprovodi samo ako dođe do otkaza ugovora o radu. Ona je uputila profesora Kozomoru da se žali Školskom odboru, i da ako bude nezadovoljan odlukom ovog drugostepenog organa pokrene sudski postupak, što je on i učinio.

Pogledajte više