BITKA OKO NOVIH ADRESA: Skupština opštine u Gornjem Milanovcu nikako da prevaziđe dugogodišnje razmirice

M. BOŠNjAK

09. 11. 2021. u 08:25

JOŠ se ne nazire kraj "bitke" u lokalnom parlamentu Gornjeg Milanovca - oko novih i starih, a naročito prvih od dodeljenih naziva ulica u gradu i svih 62 mesta u njegovom ataru.

Predstavnici SNS, Foto M. Bošnjak

Ukupno je imenovano 1.149 gradskih i seoskih ulica, te 276 zaselaka, a Skupština opštine je većinom glasova koalicionih partnera iz SNS i SPS "aminovala" predlog Komisije za davanje naziva ulica, trgova i ustanova - uz ograde da izmena tih "krštenja" još može biti, ako oko njih bude političkog dogovora, ili ako ih odobri parlamentarna većina.

U gradu je zadržana većina dosadašnjih naziva ulica, ali ih ima i mnogo "krštenih" izmenjenim imenima - većinom po znamenitim ličnostima iz svih sfera umetnosti i nauke.

U selima, ulice su nazvane po lokalnim predelima, znamenitim ličnostima, bitkama, svecima... Jer, po novim propisima, svako lice, svačiji dom mora imati vlastitu adresu sa kućnim brojem. Projekat je započet još 2018, u čitavoj Srbiji.

- Milanovac je za ovaj predlog naše Komisije dobio saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu - objašnjava Goran Daničić, načelnik Odeljenja za opštu upravu.

- Troškove zamene ličnih karata građanima čijim ulicama su promenjeni nazivi neće snositi oni, nego država, osim ako su im one već istekle.

Republički geodetski zavod počeće da obeležava sve te ulice, zaseoke....

- Nema ulice Draže Mihailovića, barem u kraju oko Ravne gore, iako je rehabilitovan!?

Ni ulice Dražimira Marušića, bivšeg i sada već pokojnog predsednika Opštine, velikog zaslužnika za njen razvoj - oštro zamera dr Dragica Topalović, članica udruženja građana "Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac".

Jelena Savić, odbornica istog udruženja, tvrdi da kao članica Komisije za davanje naziva ulicama nije pozivana na njene sastanke! Žali što je čitav kraj iznedrio mnogo čuvenih monaha, nekoliko vladika i mitropolita koji su, eto, "krštenjem" ulica zaobiđeni...

Podsetimo, pomenuto udruženje - opoziciono vladajućoj većinskoj SNS i njegovom manjinskom partneru SPS - nastalo je izdvajanjem dela socijalista, u godinama posle smrti Dražimira Marušića, dotadašnjeg lidera lokalnih socijalista.

- SPS nikada neće podržati predloge da Draža Mihailović dobije ulicu - tvrdi Marko Dželetović.

- Dražimir Marušić je svakako zaslužuje.

Deo odbornika udruženja "Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac", Foto M. Bošnjak

Na sve to, načelnik Odeljenja za opštu upravu Goran Daničić dodaje da je Komisija izbegavala da ulice naziva po ličnostima iz Drugog svetskog rata. Ipak, po gradu ih imaju i te ličnosti, uglavnom iz KPJ i NOP, mada su manjeg značaja od Draže Mihailovića ili Josipa Broza Tita, na primer.

- Komisija je radila i u prethodnom skupštinskom sazivu, odborničke grupe su učestvovale u njenom radu i kompletna procedura je regularna - zaključuje prvi čovek Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević.

APSURD

U DVA gružanska sela - Belom Polju i Donjoj Vrbavi - meštanima će buduća adresa biti Andrićev venac, kao u Beogradu, gde se nalazi zdanje Predsedništva Srbije. Istovremeno, bivši predsednik SO, a sada odbornik Takovskog pokreta Boško Milovanović, naglašava da u selima ima i novih takozvanih ulica, u kojima odavno niko ne živi...

Pogledajte više