ODNELI 224 TONE SMEĆA: Uspešna akcija vršačkih komunalaca u vreme velikog jesenjeg sređivanja

Jelena J. Baljak 07. 11. 2021. u 16:27

U AKCIJI „Oktobar, mesec čistoće“, koju JKP „Drugi oktobar“ iz Vršca godinama sprovodi u vreme velikog jesenjeg sređivanja domaćinstava, sakupljeno je čak 224 tone raznog otpada.

JKP Drugi oktobar

Prema rečima Velizara Vemića iz ovog komunalnog preduzeća, uz redovno odnošenje komunalnog otpada, sakupljeno je još 62 tone kabastog i 162 tone zelenog otpada, koje su građani namenski ostavljali ispred svojih kuća.

Komunalci su po prvi put i stanovnicima svih vršačkih sela pružili mogućnost organizovanog odnošenja starog nameštaja, šporeta i drugog kabastog otpada iz njihovih kuća, što je naišlo na veliki odziv. Time je, između ostalog, sprečeno stvaranje divljih deponija, na kojima ovaj otpad, nažalost, najčešće i završava.

-Osim što smo oslobodili stambeni prostor sugrađana, uradili smo i dalji tretman i pravilno odlaganje tog otpada, jer smo ga odvajali po vrsti. Time smo povećali uređenost deponije, ali i smanjili mogućnost njenog samozapaljenja, sprečavajući mešanje otpada i nedovoljno sabijanje, što je donedavno bio problem – ističe Vemić.

Tokom akcije prvi put je posebno sakupljan i elektronski otpad, koji će komunalci dalje predati na tretman ovlašćenim sakupljačima i reciklerima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više