BAŠIĆ SE PREDSTAVLJA PUBLICI U LESKOVCU: U galeriji Narodnog muzeja izložba slika i crteža

I. M. 05. 11. 2021. u 15:23

U GALERIJI leskovačkog Narodnog muzeja, na spratu, otvorena je izložba slika i crteža Bratislava Bašića, vanrednog profesora na Fakultetu umetnosti u Nišu.

I.Mitić

U okviru izložbe „Ideologizacija detinjstva“ Bašić predstavlja radove koji su nastajali u minulih pet godina i deo su šireg ciklusa pod nazivom „Vivarijum“. Izvedeni su različitim slikarskim i crtačkim tehnikama.

- Odlikuje ih stabilna, postojana kompozicija, jasan crtež, oplemenjen bogatim koloritom i čestim i velikim kontrastima. Repeticijom pojedinih elemenata ostvaruje određenu dinamiku i naglašava važnost svakog pojedinačnog elementa koji je metafora čoveka. Bilo da su u pitanju figurine ili apstrahovane forme cilj im je isti. One oživljavaju sliku čovečanstva koje se nalazi na rubu egzistencije – ocenila je Jasmina Zlatković, član umetničkog veća Narodnog muzeja u Leskovcu.

Bašić je član ULUS-a i samostalno je izlagao 39 puta, a više od 200 puta je učestvovao na kolektivnim izložbama. Njegovo samostalno predstavljanje u Leskovcu trajaće do 20. novembra, a izložba se može pogledati u periodu od 10 do 20 časova.

Pogledajte više