POD GASOM DAJU GAS DO DASKE: U novosadskom Prekršajnom sudu od početka godine doneto više od 8.500 osuđujućih presuda

Lj. P.

02. 11. 2021. u 08:25

PRED sudije Prekršajnog suda u Novom Sadu, od početka godine stiglo je 12.686 predmeta, a osuđujuće presude donete su u 8.542 slučaja, što znači da je toliko prekršilaca zakona i kažnjeno.

Foto PSG

Brojke svedoče da su među sankcionisanima najbrojniji oni koji se nisu pridržavali saobraćajnih propisa.

Najzastupljeniji prekršaji iz Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima su, kako navode u Prekršajnom sudu, prekoračenje dozvoljene brzine i vožnja pod dejstvom alkohola. Zbog nasilničke vožnje ove godine, do sada je kažnjeno 105 vozača.

Svakodnevno kontrolišući saobraćaj, policajci dnevno otkriju i više stotina raznih prekršaja, a oni koji se ne obaziru na ograničenje brzine ili za volan, ali i na motore i bicikle sedaju pod dejstvom alkohola, sa prijavom završavaju kod sudije za prekršaje.

Još se prepričava slučaj s početka ove godine, kada je tridesetdevetogodišnjen žitelju Titela, koji je vozio bicikl, alkotestiranjem prilikom kontrole saobraćaja utvrđeno da je imao 3,1 promil alkohola u organizmu. Bio je kažnjen sa 30 dana zatvora, a morao je da plati i novčanu globu u iznosu od 120.000 dinara zbog nasilničke vožnje. Uz sve to, bio je obavezan da plati i hiljadu dinara za troškove prekršajnog postupka.

- Ako se polovina kazne izrečene prekršajnim nalogom plati u roku od osam dana, ti slučajevi ne dospevaju pred sud - predočavaju u Prekršajnom sudu. - Rad u javnom interesu, kao kazna se vrlo retko primenjuje, a ukoliko se ne odradi, kao i novčana se menja u kaznu zatvora.

Prekršajne sudije donele su oko 4.000 takvih rešenja, ali je 520 njih otišlo na izdržavanje zatvorske kazne, a ostali su ipak, platili.

* * * * * * * * * * * *

DA LI TREBA POOŠTRITI SAOBRAĆAJNE KAZNE?

JELENA VUKMIROVIĆ,trgovac

- SAOBRAĆAJNI prekršaji, posebno bahata vožnja i vožnja pod dejstvom alkohola, moraju se strože kažnjavati. Takvim vozačima bi trebalo oduzeti vozačku dozvolu i da više nikada ne bi mogli da sednu za volan.

* * * * * * * * * * * *

RADENKO ĆIRAR,penzioner

- PORED postojećih kazni, za vozače koji se ne obaziru na propisanu brzinu na putevima, pa još i kola voze pijani, trebalo bi uvesti i dodatne sankcije, kao što je recimo, oduzimanje vozačke dozvole za ceo život.

* * * * * * * * * * * *

RADOSLAVA ODOVIĆ,profesor

- VOZAČI koji ne poštuju propise, na putevima ugrožavaju one koji nisu krivi. I zato ih treba strože kažnjavati kada voze brzo i za volan sedaju pod dejstvom alkohola. Uz novčane kazne koje plate, trebalo bi ih obavezati i na društveno koristan rad.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više