REKORDER IZ GLOGOVCA: Za nevericu - Od dva čokota 700 kilograma grožđa! (FOTO)

Zorica Gligorijević 01. 11. 2021. u 23:00

VINOVA loza od samo jednog čokota beogradskog belog grožđa, koji je Tomislav Cvetković (81) iz Glogovca pre sedam godina zasadio pored kuće, porastao je 35 metara i rađa oko 400 kilograma grožđa!

Zorica Gligoijević

 Lozu je bila još duža, ali ju je skratio za 10 metara. Pojedini grozdovi teže i po kilogram. Običan čokot u vinogradima, na špalirima, može da rodi do 10 kilograma grožđa.

Zorica Gligoijević

Čokot ranog hamburga, koji je zasadio pored druge kuće izrastao je u lozu dugu 20 metara i daje oko 300 kilograma grožđa! Lozu je, veli, posadio više radi ukrasa i hladovine, jer nije očekivao tako dobar rod. Želja mu je bila i da kad mu dođu unuci da jedu grožđe s prozora, jer se loza omotala oko obe kuće. Krak loze beogradskog belog pustio je i pored ograde da bi prolaznici mogli da uberu i zaslade se.

Zorica Gligoijević

- Loza dobro rađa, jer pre prvih mrazeva oko gidže stavim kolica stajnjaka, koji je prehranjuje i daje toplotu. Koristim veoma malo hemije za prskanje. Caka je i u pravom orezivanju, a ja sam majstor za to. Dok sam bio mlađi, uslužno sam orezao najmanje 50 hektara. Bilo je vinograda u kojima nisu imali grožđa ni da se pričeste, a kad bih im ja orezao, brali su po punu prikolicu – ponosno će ova vredna starina priznajući da ga je ove godine loza baš namučila, jer ju je vetar obarao, pa je morao da se penje na merdevine i da je privezuje posle svake oluje.

Cvetković je radni vek proveo u Elektrodistribuciji i „Resavi“ u kojoj je šio, pravio šešire i radio kao portir. Vinogradarstvom je počeo da se bavi pre skoro šest decenija kada je od pokojnog oca Staniše, koji je bio među boljim vinogradarima u selu, nasledio vinograd na čokote, koji je kasnije iskrčio i posadio lozu na špalirima. Grožđe je poklanjao komšijama, pravio vino i pekao po 30 kazana rakije, jer je, kaže s osmehom, „pio dobro“.

Zorica Gligoijević

Pošto više ne pije, njegova ćerka Ljiljana Bogosavljević, udata u Ribaru, od grožđa iz dvorišta napraviće slatko za njih, ali i za komšije i prijatelje.

Pogledajte više