SAČUVAN SIMBOL GRADA: Obavljeni interventni radovi na Adžića kući u centru Kraljeva

G. ĆIROVIĆ 01. 11. 2021. u 13:17

SREDSTVIMA u iznosu od 900.000 dinara koja su opredeljena u gradskom budžetu, Zavod za zaštitu spomenika kulture obavio je interventne radove na Adžića kući u centru Kraljeva, jedne od najstarijih u gradu na Ibru, u kojoj je smeštena redakcija ugledne i poznate „Povelje“, izdavačke delatnosti ovdašnje Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“.

G.Šljivić

Prema rečima Katarine Grujić Brković, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, radovi su uspešno obavljeni na oštećenjima objekta, posebno na dotrajalom krovnom pokrivaču, kao i na neadekvatnim elektro-instalacijama.

- Ovde se naš posao na zaštiti Adžića kuće, utvrđenog nepokretnog kulturnog dobra, ne završava. Planirana je izrada nove projektne dokumentacije koja će podrazumevati konzervatorsko-restauratorske radove. Ideja je da saniramo podrumske prostorije, izgradimo novi mokri čvor, kao i da se napravi adekvatan depo za izdavačku delatnost biblioteke – kaže Grujić Brković.

G.Šljivić

Adžića kuća, jedna od najstarijih u Kraljevu

Adžića kuća predstavlja jedinstveni primer folklorne arhitekture iz prve polovine 19. veka u Srbiji. Izgradio ju je Jevrem Novaković, poznati zemljoposednik i trgovac, a potom ju je 1922. godine prodao tadašnjem predsedniku opštine Mihailu Hadži-Aleksiću.

Obimnija restauracija obavljena je 1976. kada su sanirani temelj, trem, krovna konstrukcija i stepenište podruma.

- Ovo je odličan primer saradnje na očuvanju kulturnog nasleđa i negovanja savremenog stvaralaštva - naglašava Jasminka Marković, direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“. - Adžića kuća je simbol grada i arhitekture iz 19. veka, a „Povelja“ je simbol naše izdavačke delatnosti po kojoj je kraljevačka biblioteka nadaleko poznata i prepoznatljiva.

Pogledajte više