PROŠIRUJU KAPACITETE ZA UZGOJ CVEĆA: Vršački komunalci obnavljaju staklenike i grade novi plastenik

Jelena J. Baljak 30. 10. 2021. u 10:43

IMAJUĆI u vidu da je Vršac jedan od najcvetnijih gradova u Srbiji, te da mnogo ulažu u održavanje javnih zelenih površina i gradskih trgova, JKP „Drugi oktobar“ rešio je da proširi svoje kapacitete za uzgajanje cveća, kako bi što manje cvetnih sadnica kupovao.

Foto: JKP Drugi oktobar

Najpre su krenuli sa rekonstrukcijom tri čuvena staklenika kod Gradskog parka, u kojima se već 165 godina uzgaja cveće za ulepšavanje javnih površina u gradu, a u procesu je i izgradnja novog plastenika.

-Staklenicima se neće menjati prvobitni, autentični izgled, već će se ozidati nedostajući delovi, ojačati konstrukcija i postaviti nov pokrivač. Osim toga, biće izgrađen i nov plastenik od metalne konstrukcije pokriven leksanom, čime ćemo ukupno imati 700 kvadrata zaštićenog prostora za proizvodnju i razmnožavanje ukrasnih biljaka – kažu u službi zelenilo JKP „Drugi oktobar“.

Iako datiraju još iz 1856. godine, staklenici su i dalje najbolji za uzgoj cveća, jer, između ostalog, imaju razvijen sistem cevi za grejanje, koje su ukopane više od metar u zemlju, pa odlično drže stabilnu temperaturu. Tu se godišnje proizvede oko 50.000 sadnica raznog cveća.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više