SVAĐA I OKO FIRMARINE: U Surdulici opozicioni naprednjaci uzalud tražili smanjenje nameta privrednicima

J. STOJKOVIĆ

30. 10. 2021. u 06:21

TOKOM poslednje sednice Skupštine opštine, odbornička grupa SNS koja je, sa 17 predstavnika, u opoziciji, zatražila je korigovanje, tačnije smanjenje taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru, jer su preduzetnici, navodno, dobili rešenja po kojima bi za ove namene trebalo da izdvoje sredstva kao da posluju usred Beograda, u Knez Mihailovoj ulici!

Foto J. Stojković

Ovaj predlog, koji je uoči same sednice Skupštini uputio odbornik Miroljub Ivanović, a zatim i na samom zasedanju šef odborničke grupe Igor Kostić, međutim, nije naišao na podršku 18 predstavnika lokalne vlasti, pa se o tome uopšte nije raspravljalo.

- Opštinska Poreska služba je krajem septembra dostavila malim preduzećima rešenja sa velikim taksama za isticanje firmi na poslovnom prostoru. I, one su, poređenja radi, u proseku tri puta veće nego u Pobedinoj ulici u Nišu i kreću se u rasponu od 70.000 do 350.000 dinara. Ovo je, po mom mišljenju, samo još jedan vid pritiska na lokalne preduzetnike, koji se u vreme pandemije ionako susreću sa mnogobrojnim problemima u radu - kaže odbornik Miroljub Ivanović.

Miroljub Ivanović, Foto J. Stojković

Njegov stranački kolega Igor Kostić tvrdi da sada u Surdulici privatni preduzetnici skidaju ili prekrivaju reklame...

- Ilustracije radi, jedna mala prodavnica u ovako malom mestu bi za ove namene trebalo da izdvoji više od 350.000 dinara, što je ogromna suma - tvrdi Kostić, naglašavajući da lokalna vlast u Surdulici ne želi ni da razmotri bilo kakvu inicijativu koja dolazi od opozicije, čak i ako je u interesu velikog broja građana.

S druge strane, predsednik Skupštine opštine Zoran Mitić procenjuje da ovo ne bi trebalo da bude način za prikupljanje političkih poena, te podseća oponente da je ova odluka na snazi još od 2019, a da lane - upravo zbog pandemije - nije bila primenjivana.

Dodaje i da u tekstu (ne)spornog akta piše da oni koji smatraju da su na ovakav način oštećeni mogu da se obrate Opštinskom veću, te otkriva da je već pristigao veliki broj primedbi, pa je gotovo izvesno da će pomenute sume biti korigovane.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više