SRPSKA ELITA ŠKOLOVALA SE U FRANCUSKOJ: Predavanje dr Aleksandre na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V.N.

28. 10. 2021. u 08:38

KAO kolevka kulturne diplomatije Francuska je negovala tradiciju imenovanja najobrazovanijih i najmudrijih savetnika vladara i vlada.

Dr Aleksandra Kolaković/ Foto:KCNS

Kako dr Kolaković navodi, zbog toga i činjenice da je ova država predstavljala simbol kulture i intelektualnog nadahnuća prva generacija Srba koja je stvarala modernu srpsku državu „nije ostala imuna na misao da se upozna na tom izvoru ideja".

To je bio samo početak saradnje koja traje još od 1841. godine, kada je srpska elita počela da se školuje u Francuskoj.

Da li je 21. vek uneo promene u okvire naučne saradnje i na koji način ona može biti važna za dalji razvoj francusko-srpskih diplomatskih odnosa? Koliko je nauka prisutna u državnim strategijama i planovima kao sredstvo koje u sebi nosi značajan diplomatski potencijal? Koji su postojeći okviri naučne saradnje francuskih i srpskih naučnika u drugoj deceniji 21. veka?


 

Ovo su samo neka od pitanja na koje dr Kolaković daje odgovore, praveći osvrt na minule, trenutne i buduće programe međunarodne saradnje na polju nauke.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Naučna saradnja Francuske i Srbije na početku 21. veka" može se pogledati  na Jutjub kanalu KCNS.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU


 

Pogledajte više