FRANCI I OBNOVA ZAPADNOG RIMSKOG CARSTVA: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V.N.

27. 10. 2021. u 08:07

FRANCI su zapadnogermanska grupa plemena koja se prvi put pominje u III veku i koji su se delili na sledeće tri velike grupe: Batavci ili Salijski Franci oko Kelna, Ripuarijski (Rinski) Franci na obalama Rajne i Hati (Donja Saksonija).

Foto: Dr Boris Stojkovski (KCNS)

Franačka država je svoju najveću moć dostigla za vreme Karla Velikog (768‒814). Kulturni preporod zapustelog zapada verovatno je i najvažniji segment njegove vladavine. Karolinška renesansa, kako se često naziva njegova vladavina, bio je period kada su na njegovom dvoru u Ahenu stvarala velika imena srednjovekovne istoriografije, teologije i uopšte pismenosti. 

Karlo je nastojao da nametne vlast svim germanskim plemenima. Karla Velikog je rimski papa krunisao za cara 800. godine u Rimu jer je u njemu video naslednika Rima. Nakon smrti Karlovog naslednika, od jedne nastaće tri države: Francuska, Italija i Nemačka.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Franačka država i obnova Zapadnog rimskog carstva" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada .

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU


 

Pogledajte više