ŠUŠULIĆ DONEO MEDALJE U VLASOTINCE: Treće mesto za Srbiju u rešavanju šahovskih problema

Igor Mitić 26. 10. 2021. u 15:52

ŽIVAN Šušulić, profesor matematike u penziji i nekadašnji predsednik opštine Vlasotince, bio je deo reprezentacije Srbije, koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema.

FOTO: Privatna arhiva

Šušulić je, sa velemajstorom Marjanom Kovačevićem i majstorom Ilijom Serafimovićem, osvojio bronzano odličje na nadmetanju održanom na Rodosu, od 16. do 23. oktobra, u konkurenciji 19 reprezentacija, a na istom takmičenju je sa Serafimovićem osvojio i prvo mesto u brzom sastavljanju problema.

Za ovog Vlasotinčanina, koji je debitovao za srpsku šahovsku reprezentaciju, poziv u nacionalni tim bio je velika čast i privilegija.

- Problemskim šahom sam se intenzivno bavio u studentskim danima, pa tek ponovo u minule tri godine. U poslednje vreme sam postigao značajne rezultate što je možda uticalo da budem pozvan u reprezentaciju – kazao je Šušulić.

On je ove godine osvojio prvo mesto na Svetskom rešavačkom takmičenju u Beogradu i treće mesto na prestižnom takmičenju u Francuskoj. Postao je i član naše reprezentacije u sastavljanju šahovskih problema – pomoćni matovi.

Živan Šušilić je član Šahovskog kluba Vlasotince i trenutno vodi šahovsku sekciju sa pionirima. On zaključuje da Vlasotince ima mlade i perspektivne šahiste, a da su stariji tu da pokušaju da im prenesu svoja znanja u čemu ih prati i pomaže im lokalna samouprava.

Pogledajte više