SVETKOVINA ZNANJA I RAZNIH UMEĆA: U Mačvanskom Prnjavoru uspešno organizovani prvi "Miholjski susreti sela Mačve"

V. Mitrić

26. 10. 2021. u 05:55

DVORIŠTE osmoletke "Kralj Aleksandar Karađorđević" u Mačvanskom Prnjavoru je - pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, šabačke lokalne samouprave i Doma kulture iz varošice na sredokraći puta od grada na Savi ka Loznici - bilo domaćin prvih "Miholjskih susreta sela u Mačvi".

Gradonačelnik Dr Pajić je redom posećivao štandove, Foto V. Mitrić

I, na okupu su se našli učesnici iz više mačvanskih sela, ali i gosti iz Pocerine, Podrinja, Jadra, Rađevine, Azbukovice, pa i Republike Srpske. Svi su mogli da uživaju u promociji starih zanata i tradicionalnih proizvoda sa sela, takmičenjima u fudbalu i pravljenju najboljeg drinskog kotlića, a sve uz nezaobilazan nastup folklornih ansambala.

Foto V. Mitrić

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, koji je svečnao proglasio manifestaciju otvorenom, poručio je:

- Razvoj sela znači stvaranje jednakih uslova za život i u gradu, i u ruralnim sredinama, što je jedan od prioriteta naše lokalne samouprave - istakao je prvi čovek Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto V. Mitrić

- Zato smo namerili da ovu manifestaciju pokrenemo upravo u Mačvanskom Prnjavoru, pa smo projekat poslali Ministarstvu za brigu o selu i dobili podršku za obogaćivanje društvenog i sportskog života, te negovanje tradicije i kulturno-istorijskog nasleđa po selima.

Predsednik Organizacionog odbora "Miholjskih susreta sela u Mačvi" Mario Maksimović, odlučan da manifestacija i dogodine bude održana u istom mestu, ali sa još bogatijim programom i više dana trajanja, kaže da su pripreme već počele.

Jer, ove godine je bilo zauzeto 25 tezgi, za "drinski kotlić" je bilo prijavljeno osam gastro-timova, a 11 ekipa je nastupilo na fudbalskom turniru.

Foto V. Mitrić

Fešta i u varoš Lešnici

ZORAN Gligorić (na slici) zvani Ženeva, preduzetnik koji ima biznis u Mačvi i Jadru, kaže da ga posebno raduje što su ovu manifestaciju dobili i Mačvanski Prnjavor, i Varoš Lešnica, ali u različite dane - kako bi komšije, sa svojim gostima uživale u brojnim dostignućima naših ljudi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više