DOTRAJALE CEVI PUCAJU NON-STOP: Radnici novosadskog JKP "Vodovod i kanalizacija" ovih dana imaju pune ruke posla

S. BAJIĆ

26. 10. 2021. u 06:21

EKIPE gradskog JKP "Vodovod i kanalizacija" su samo u septembru mesecu ove godine imale čak 405 intervencija na vodovodnoj mreži, od čega je bilo 136 saniranih havarija, što u proseku iznosi 4,5 popravki svakog dana.

Ekipe popravljaju haraviju na vodovodnoj mreži, Foto ViK

Pored saniranja havarija, u intervencije koje obavlja Služba "Održavanje vodovodne mreže", ubrojani su i radovi u šahtovima i vodomernim prostorijama korisnika, zamene ventila, kao i ostali radovi za koje nije potrebno raskopavanje javne površine.

U tom javnom preduzeću ističu da je uz radove na izgradnji i rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, saniranje havarija na vodovodnoj mreži takođe u njihovoj nadležnosti.

- Havarije na vodovodnoj mreži su sva curenja vode na javnim površinama a razlozi zbog kojih dolazi do havarija su različiti. Najčešći uzroci havarija su dotrajalost vodovodnih cevi, kao i kidanje spojeva od strane drugih izvođača, odnosno, preduzeća. Havarije na vodovodnoj mreži je nemoguće predvideti, ali se naše ekipe trude da ih saniraju u što kraćem vremenskom roku. Kada je reč o planiranim radovima, oni su obično u sklopu neke od investicija kao što su izgradnja ili rekonstrukcija mreže i po pravilu se najavljuju unapred - kažu u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Nadležni u tom javom preduzeću takođe naglašavaju da ukoliko se na dnevnom nivou ustanovi veći broj prijava kvarova, a nema dovoljno raspoloživih mašina i ljudstva, uz prethodnu analizu određuju prioritete po kojima se radi.

- Prioritet uvek imaju objekti od izuzetne važnosti kao što su bolnice, domovi zdravlja, škole, vrtići i slično. Drugi kriterijum je veličina naselja ili dela grada koji ostaje bez vode i, naravno, treći kriterijum je kada curenje na javnoj površini ugrožava funkcionisanje saobraćaja ili voda prodire u podrume domaćinstava - kažu u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Sanacije

JKP "Vodovod i kanalizacija" je u prvih šest meseci ove godine saniralo ukupno 635 havarija na vodovodnoj mreži što u proseku iznosi 3,6 intervencija dnevno.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više