PESMA, PLES I SVIRANJE LAKŠE DOPIRU DO DECE: Novi vid rada sa korisnicima Centra za brigu o porodici

Z. GLIGORIJEVIĆ 25. 10. 2021. u 11:24

MUZIKOTERAPIJA, novi vid rada sa korisnicima Centra za brigu o porodici, pospešuje sazrevanje, razvoj i njihovo svakodnevno funkcionisanje, a pruža im i podršku u prevazilaženju svakodnevnih životnih izazova

Z.Gligorijević

Reč je o tehnikama i metodama u kojima muzika ili zvuk služe kao osnovno sredstvo za uspostavljanje komunikacije sa detetom ili grupom. Muzikoterapijska seansa obično traje do 50 minuta, a odluku o tome da li se preporučuje individualna ili grupna terapija donosi tim Centra, koji u obzir uzima uzrast, razvojne karakteristike deteta i postavljene terapijske ciljeve.

- Naš tim postao je još bolji zahvaljujući Magdaleni Burhan, koja je svakodnevne aktivnosti oplemenila uvođenjem muzikoterapije. Iako je sadržaj na kojem teraput i dete rade podsticajan, motivišući i retko izaziva otpor, struktura seanse je jasna i čvrsta, a deca kroz pesmu, ples i sviranje nemaju utisak da "vežbaju", već ove aktivnosti doživljavaju kao igru i zabavu. Tako ono što izgleda kao igra ima jasno postavljenu indikaciju, metodologiju i usmereno je postavljenim terapijskim ciljevima – kaže Ivana Petrović, direktorka Centra za brigu o porodici.

Ona dodaje da su ciljevi ovakvih terapija razvijanje psihomotorike, sluha, koncentracije, doživljaja sebe i drugih, kao i razvoj mašte i socijalnih veština, i rešavanje aktuelnih problema.

Ukoliko dete sa grupom provede dovoljno vremena, počinje da percipira ostale članove i da sa njima deli instrumente, terapeute i uspostavlja bolju komunikaciju…

Pogledajte više