SVETIONIK SRPSKE PROSVETE I DUHOVNOSTI: Izložba u Sremskim Karlovcima povodom značajnog jubileja - 230 godina Karlovačke gimnazije

Lj. P. 23. 10. 2021. u 13:57

U ZAVIČAJNOJ zbirci u Sremskim Karlovcima, u petak uveče je u organizaciji Muzeja grada Novog Sada, otvorena izložba „Karlovačka gimnazija – 230 godina od osnivanja“.

Foto: Pres služba grada

Cilj izložbe, čijem je otvaranju prisustvovao Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, je da upozna posetioce i širu javnost sa istorijatom ove znamenite školske institucije koja, osim Spomen-biblioteke kao najstarije i najbogatije školske biblioteke u Srbiji, poseduje i dragoceni herbarijum koji je nastao krajem 18. i početkom 19. veka i danas se nalazi u školi.

- Od svog osnivanja, pa do danas Karlovačka gimnazija predstavlja zanačajan deo srpske istorije i kulture – rekao je Rožić.

Foto: Pres služba grada

 

- Ona je bila i ostala svetionik srpske prosvete i duhovnosti. Zato jubilej koji danas proslavljamo ima veliki značaj za sve. Mnogi znameniti ljudi su bili karlovački đaci i profesori i izložba je sjajna prilika za sve da se upoznaju sa bogatom istorijskom građom.

Na izložbi će biti prikazana osnivačka povelja, originalne fotografije, udžbenici, svedočanstva, školske sveske, učila i delovi gimnazijskih zbirki, a za posetioce je otvorena od danas, 23. oktobra, uz pridržavanje svih mera radi sprečavanja širenja infekcije kovid 19.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - OVDE JE BIO I ATILA BIČ BOŽJI: Za tvrđavu Ram kroz istoriju su se mnogi otimali

 
Pogledajte više