"FETISLAM" U PUNOM SJAJU DOGODINE: Radovi na tvrđavi u Kladovu teku po planu

B.B.

21. 10. 2021. u 13:32

- RADOVI na tvrđavi "Fetislam" u Kladovu idu veoma dobro, uskoro ćemo završiti Varoš kapiju i lagume, a krajem meseca počeće i radovi na Letnjoj pozornici, dok se završetak obnove očekuje u julu sledeće godine - izjavio je Aleksandar Bec, vođa projekta "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" prilikom posete gradilištu.

Radovi na tvrđavi

Prema rečima Beca, tokom renoviranja ove istorijske građevine pronađena je turska kaldrma iz 18. veka, kojoj će se zadržati autentičan izgled.
- Mnogi od objekata koji su imali vojnu namenu preobražavaju se u kulturne i umetničke prostore koji će služiti turizmu, ugostiteljstvu i u ostale svrhe budućim turistima i posetiocima ovog lokaliteta - navela je Nevenka Boldorac, šef kabinete predsednika opštine Kladovo.
Tursko utvrđenje iz šesnaestog veka dobija opet svoj pređašnji izgled, ali namena će biti promenjena. Vojnička fortifikacija će postati još jedan turistički dragulj Donjeg Podunavlja, a meštani Kladova opet će moći da uživaju na koncertima uz Dunav. Radove sa 1,3 miliona evra finansira Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ kroz projekat "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više