DA STAROST BUDE DOSTOJNA ČOVEKA: Saradnja tri pogranične opštine, Žitišta, Sečnja i Sakalaža u susednoj Rumuniji

B. Grujić

20. 10. 2021. u 06:21

DELI ih granica, ali ih je spojio plan da siromašnim, starim i komšijama sa invaliditetom obezbede život dostojan čoveka.

Foto Novosti

Srpske opštine Sečanj i Žitište i rumunski Sakalaž započele su prekogranični projekat - "Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području".

Partnerski projekat predviđa opremanje 22 dnevna kluba za penzionere i invalide i angažovanje 27 nezaposlenih građana. Plan je osmišljen sa ciljem da se unapredi razvoj i poveća dostupnost mreže socijalne zaštite u lokalnim zajednicama tri pogranična područja i spreči izolacija starijih i invalidnih lica, koja neće zavisiti isključivo od institucionalne nege.

- Kroz ovaj projekat pokušaćemo da nađemo odgovore na pitanja kako na topao, ljudski, prijateljski način pružiti pomoć najugroženijim starim i invalidnim osobama, a da oni nemaju osećaj da su u staračkim domovima - poručuju iz projektnog tima u Žitištu, koje je nosilac projekta. - Cilj je da se spreči socijalna izolacija, podigne kapacitet socijalnih usluga kroz osposobljavanje novih kadrova i pritom smanji nezaposlenost.

Onlajn sastanak srpskih i rumunskog partnera, Foto Novosti

 

U Žitištu planiraju da do aprila naredne godine, do kada traje projekat, obezbede neophodan materijal za uređenje 12 penzionerskih klubova, u isto toliko mesnih zajednica, koji će biti kutak za druženje, razonodu, prijateljske susrete sa penzionerima iz drugih sredina. U projektnom timu u Žitištu kažu da je u planu nabavka specijalnog vozila sa liftom, kao i obuka gerontodomaćica, koje će dobiti sertifikat i za kasniji rad, kada se projekat završi.

Žitištanima sa invaliditetom biće uređen prostor, Foto Novosti

Foto Novosti

- Aktiviraćemo 10 penzionerskih kutaka, prvi će biti adaptirani i sređeni već do kraja ove kalendarske godine, a osim specijalnog vozila sa osam mesta, raspisana je javna nabavka za bicikle kojima će gerontodomaćice brže u posetu licima u trećem dobu, o kojima vode brigu - kaže Slobodan Repac, član projektnog tima iz Sečnja.

- U Sečnju, Jaša Tomiću, Jarkovcu, Krajišniku, radiće po dve gerontodomaćice, koje će obuku imati u susednoj Rumuniji.

Rumunski partneri iz pogranične opštine Sakalaž iz projekta nisu izostavili rad postojećeg Doma za penzionere i stara lica, koji će biti obogaćen novim sadržajima.

 

Najviše iz EU fonda

UKUPNA vrednost ovog projekta je 338.426 evra. Od od tog iznosa 85 odsto sredstava finansira se iz Evropskog fonda, a 15 odsto iz opštinskih kasa, učesnica u projektu.

Opština Žitište na raspolaganju ima 133.000, Sečanj 135.000, a partner iz Rumunije, opština Sakalaž 70.000 evra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više