SEĆANJE NA NAJVEĆE STRADANJE SELJAKA: Pre tačno 80 godina u selima Gornjeg Jadra nemački fašisti su ubili 3.000 meštana

V. M.

15. 10. 2021. u 07:39

JADAR je pre 80 godina doživeo stravičan zločin, kada su nemački fašisti streljali 3.000 seljaka iz ovog dela Srbije i jedan broj izbeglih Srba. Samo u selu Krivajica ubili su 92 meštanina, među kojima je bilo i dece, žena i starih osoba. Na nama je to stradanje nikada ne zaboravim.

Mesto stradanja meštana Jadra 1941. godine / Foto V. M.

To je u četvrtak na pomenu stradalima kraj spomenika u Dragincu, rekao Života Isaković, predsednik GO SUBNOR u Loznici. Počast žrtvama odao je i Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije. Kraj spomenika i humki položeni su venci, a služen je i parastos.

Stanko Vasić, protojerej-stavrofor u penziji, istakao je da je među žrtvama fašističkog terora u Krivajici bila i petomesečna Jelisaveta Tešanović.

- Fašisti su istrebili porodice Rakić, Ilić, Đukić, Stanković... Niko od njih nije preživeo. Svedočili su mi meštani, koji su u te dane sačuvali živote, jer su bili izbegli u sela Rađevine, koji su došli da sahranjuju komšije i srodnike, da su njihova tela su bila načeta od paščadi i svinja, Tuga je bila do neba.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više