PETICIJOM BRANE REKU: Žitelji Ušća nameravaju da spreče izgradnju MHE na Studenici

G. ĆIROVIĆ

13. 10. 2021. u 08:25

POSLE dva protesta u centru Ušća - odlučni da spreče izgradnju mini-hidroelektrane na reci Studenici - žitelji ove rudarske varošice u Ibarskoj klisuri su pokrenuli i potpisivanje peticije.

Foto G. Šljivić

Pod motom "Spasimo sliv reke Studenice", od Vlade Srbije zahtevaju da zaštiti kulturni predeo od njenog izvora do ušća u Ibar - u skladu sa Uredbom od 15. januara ove godine - odnosno da se ponište sve građevinske dozvole, te da se iz Prostornog plana Srbije i Prostornog plana Kraljeva konačno izbrišu sve lokacije za izgradnju MHE koje su prenete iz zastarelog Katastra.

- Za petnaestak dana je prikupljeno oko 700 potpisa, što je gotovo polovina punoletnih žitelja, a sada krećemo od sela do sela, od kuće do kuće, da ljudima u neposrednom razgovoru objasnimo o čemu se radi - kaže Goran Nikolić iz inicijative "Spasimo Studenicu", pozivajući predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da zaustave istražne radove započete početkom avgusta, na neobeleženom gradilištu u koritu i priobalju Studenice, na oko pet kilometara od ušća u Ibar.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više