ZABRANJEN ULAZ U ADVOKATSKU SOBU: U Osnovnom sudu u Vrbasu onemogućeno potpisivanje peticije za obustavu rada advokata

Z. Rajić

11. 10. 2021. u 07:26

ADVOKATIMA u Vrbasu zabranjeno ja da u zgradi Osnovnog suda (OS), u advokatskoj sobi, organizuju potpisivanje peticije za uvođenje protestne obustave rada zbog novog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o naplati troškova obrade bankarskih kredita. Trebalo je da akcija bude sprovedena 1. oktobra od 11 do 14 časova, ali je obezbeđenje sprečilo da advokati uđu u sudsku zgradu.

Osnovni sud u Vrbasu / foto I. Kankaras

- Pripadnici obezbeđenja rekli su da postupaju po nalogu predsednice OS, koja nije dozvolila da advokati u naznačenom vremenu koriste advokatsku sobu. Tražio sam da povodom toga obavim razgovor s predsednicom suda, ali mi je rečeno da nije u zgradi - rekao je za "Novosti", Milovan Vukašinović, predsednik Sekcije advokata opština Vrbas i Srbobran.

On kaže da je potpisivanje peticije ipak sprovedeno, ali u kancelariji advokata Žarka Prodanovića, koja se nalazi u neposrednoj blizini Osnovnog suda. Kako je naveo, peticiju je potpisalo 19 advokata iz opštine Vrbas.

Razloge za zabranu prikupljanja potpisa u advokatskoj sobi u sudskoj zgradi, Vukašinović je dopisom zatražio od predsednice OS Vesne Zeković Marković.

- U osnovnim sudovima u okruženju, u Novom Sadu i Somboru, advokatima je omogućeno da u zgradi suda nesmetano prikupljaju potpise, pa tražimo izjašnjenje zašto je sud u Vrbasu postupio suprotno - navedeno je u dopisu.

Vukašinović se pozvao i na član 54 Ustava Srbije, u kojem piše da je "mirno okupljanje građana slobodno" i da "okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju".

O nastalom incidentu obavešteni su Advokatska komora Vojvodine (AKV) i Ogranak AKV u Novom Sadu, od kojih je zatraženo da se za objašnjenje takođe obrate predsednici OS, koja do danas nije odgovorila na dopis vrbaskih advokata, upućen 4. oktobra.

RASPRAVA 15. OKTOBRA

SEKCIJA advokata opština Vrbas i Srbobran će o zabrani potpisivanja peticije u OS raspravljati na sastanku koji je zakazan za 15. oktobar u Centru za fizičku kulturu "Drago Jovović" u Vrbasu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više