EPIDEMIJA U RUDNIČKO-TAKOVSKOM KRAJU: Bez preminulih, alarmantan broj inficirane dece

M. BOŠNjAK

08. 10. 2021. u 14:08

DAN bez ijednog smrtnog slučaja u kovid zoni Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu, u odnosu na minule dane.

Foto: M.B.

- U toj zoni se trenutno leči 27 pacijenata. Novozaraženih osoba ima još 25, od kojih troje dece – glasi današnji zvanični izveštaj o epidemiji koronavirusa u rudničko-takovskom kraju.

- Prema preseku od jutros, od njih 27 na lečenju u „crvenoj“ zoni, virus korona potvrđen je kod 24 pacijenta, troje ima negativne rezultate testiranja. Tokom minula 24 sata u kovid zonu primljene su četiri osobe, sa simptomima koji ukazuju na taj virus, jedan pacijent prevezen je na lečenje u Klinički centar u Kragujevcu, dva u Kovid bolnicu u Kruševac, nije bilo otpuštanja na kućno lečenje – izjavio je danas dr Predrag Šutić, v. d. direktora te bolnice.

Prema zvaničnim podacima Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu, broj dece kod koje je, nažalost, potvrđen virus korona tokom proteklih 11 dana do sada je ukupno 78.

- U Kovid ambulanti Doma zdravlja juče (7. oktobar) pregledane su ukupno 264 osobe, a od tog broja u Pedijatrijskoj kovid ambulanti pregledano je 56 dece. Uzorkovana je krv za 125 laboratorijskih analiza, odrađeno je pet PCR i 113 antigenskih testova, sedam osoba je upućeno na hospitalizaciju – zvanični je izveštaj te ustanove.

Od marta prošle godine, to jest od početka epidemije kovida-19 do danas, u rudničko-takovskom kraju preminulo je 150 osoba. U celom tom periodu koronavirusom ukupno je, po dosadašnjim podacima, zaraženo 4.855 lica. Od tog broja, samo od početka avgusta ove godine do danas, u četvrtom talasu epidemije, obolelo je njih 1.277.

Od četiri raspoloživa cepiva protiv kovida-19 (najviše Sinofarmom – njih 10.516, Fajzerom - 3.289, Sputnjikom V - 2.447 i Astra-Zenekom - 646) u ovom kraju vakcinisano je ukupno 16.898 osoba, revakcinisano 16.133 a treću, buster dozu primilo je 3.538.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 
Pogledajte više