PLAVI BAZEN PRETVOREN U SEPTIČKU JAMU: U Zmajevu zapanjeni ekološkom katastrofom na kupalištu i omiljenom mestu za pecanje

Z. Rajić

07. 10. 2021. u 06:30

PLAVI bazen u Zmajevu kod Vrbasa, nazvan tako po boji vode u kojoj su se žitelji leti kupali, a tokom cele godine u njoj pecali, pretvoren je prethodnih dana u otvorenu septičku jamu, ubacivanjem otpada nepoznatog porekla, ali vrlo neprijatnog mirisa.

ZAGAĐENjE Bazen koriste kao lagunu za otpad, Foto Laslo KišLaslo Kiš

Meštani masovno negoduju, jer se smrad širi do naselja, a sa mesta gde su otkrili cev kroz koju se prljavština ulila u bazen oterani su uz objašnjenje portira firme "NS Trejding" da tu nemaju šta da traže, jer je to privatni posed.

- To je bazen u kojem su mnogi Zmajevčani naučili da plivaju, a ta lepota je sada pretvorena u mogući izvor zaraze. Na vodi je stvoren debeli sloj, poput poklopca, nečega što ne znamo šta je, ali izgleda zastrašujuće. Nema nijednog mehurića na površini koji bi svedočio o prisustvu života u ovom dojučerašnjem prirodnom blagu - rekla je Zmajevčanka Mileva Radović, profesorka hemije.

Plavi bazen, kao i Zmajevačka jezera, nastao je kopanjem zemlje od koje se pravila opeka u bivšoj seoskoj ciglani. Vađenjem gline iz velikih dubina došlo se do žila sa vodom, koja je napunila te jame i pretvorila ih u kupališta i ribnjake.

- Pre dva meseca sam se u tom bazenu kupao, a sad sam došao da lovim ribu i zatekao ekološku katastrofu. Od riba ni traga, ali ni od kornjača, ptica i drugih životinja, kojima je to bilo stanište, kao ni od lokvanja i ostalog vodenog bilja. Voda više nije plava, nego varira od žute do crvene - naveo je ribolovac Budimir Mrkobrad.

PRIZOR Zamro život u vodi, Foto Laslo KišLaslo Kiš

Profesorka Radović upozorava da bi zagađenje po principu spojenih sudova moglo da se prenese i u Zmajevačka jezera, kao i u obližnju reku Jegričku. U firmi "NS Trejding" odgovaraju da se ne radi ni o kakvom uništavanju životne sredine, nego o korišćenju sopstvenog bazena kao lagune za taloženje otpada.

- Firma je terala kupače sa bazena kao svog poseda, ali po Zakonu o vodama to nije poljoprivredno, nego vodno zemljište, i kao takvo pripada "Vodama Vojvodine" - naglasila je profesorka Radović.

ZAHTEV ZA KONTROLU

FIRMA "NS Trejding" je preuzela bivšu ciglanu i njena gliništa privatizacijom Društvenog poljoprivrednog preduzeća "Zmajevo". Predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac kaže da to vlasništvo nije sporno, ali je pitanje da li je otpad u Plavom bazenu propisno odložen. Zahtev za kontrolu povodom akcidenta na zmajevačkom bazenu Đurđevac je uputio "Vodama Vojvodine" i pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više