SOLARNIM PANELOM ĆE GREJATI ŽIVOTINJE: Niški gimnazijalci iz učeničke kompanije "EkoLim" postali donatori

D. ALIHODžIĆ

07. 10. 2021. u 07:46

ČLANOVI učeničke kompanije "EkoLim", iz niške gimnazije "Bora Stanković", ne samo da su inovatori, već i veliki ljubitelji životinja.

HVALA Mladi pronalazači sa Dušanom Stojanovićem (desno), Foto D. Alihodžić

Svoj izum solarnog panela napravljenog od iskorišćenih limenki poklonili su "Zoo planetu", odnosno Udruženju za zaštitu životinja u Nišu, kako bi njihovim štićenicima tokom zime bilo toplo.

- Odlučili smo se da panel doniramo "Zoo planetu" jer smo uvideli da je jedan ovakav proizvod njima najpotrebniji. Panel služi za dogrejavanje prostorija i smatramo da ćemo na ovaj način olakšati članovima Udruženja brigu o životinjama koje su kod njih pronašle svoj dom - kažu članovi "EkoLima" koji su na nacionalnom takmičenju osvojili treće mesto.

Panel od starih limenki predstavili su i na evropskom takmičenju, ali i na sličnoj manifestaciji u Kini, gde je Srbiju reprezentovalo petoro gimnazijalaca predvođenih profesorkom geografije Anom Ivić Veljković - Jana Simić, direktor marketinga, Stevan Ranđelović, direktor proizvodnje, Tatjana Živadinović, finansijski direktor kompanije, Rastko Petrović, generalni direktor, i Kaja Gavrilović, direktorka Sektora za odnose sa javnošću.

Inače, udruženje "Zoo planet" brine o 2.000 napuštenih životinja koje su stacionirane u niškom selu Kamenica. Dogrevanje prostorija potrebno je životinjama koje su manje otporne na hladnoću.

- Uglavnom su to egzotični kućni ljubimci, poput afričkih tvorova, činčila, čileanskih veverica... koji ne podnose temperature ispod 25 stepeni. Inače, osim životinjama, ovaj izum mladih gimnazijalaca će pomoći i samom udruženju koje će sada manje koristiti druga sredstva za zagrevanje, odnosno ostvariće uštede - kaže Dušan Stojanović, predsednik udruženja "Zoo planet".

NASTAVAK GLOBALNE MISIJE

KOMPANIJA "EkoLim" radi u okviru učeničkog preduzetništva, a njeni članovi kažu da solarni panel napravljen od starih limenki nije kraj njihovog rada. Odlučni su, naime, da još doprinose zajednici u kojoj žive, ali i zaštiti prirode i čitave planete.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više