POČELA „NEDELJA KNJIGE“ U NOVOM SADU: Čitaocima u autobusu novo štivo na poklon

S. BAJIĆ

28. 09. 2021. u 15:47

„NEDELjA knjige“, u okviru koje će 30. septembra i 1. oktobra biti održana sedma po redu Regionalna književna konferencija „Book Talk”, počela je tradicionalnom akcijom deljenja knjiga u autobusima Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“.

Foto: CMC

Volonteri organizatora manifestacije, kompanije „Kolor medija komjunikejšns“, uz podršku  vozača autobusa, konkretno doprinose promociji kulture čitanja u gradu tako što ljubiteljima pisane reči, koje zateknu sa štivom u rukama tokom vožnje ili na autobuskom stajalištu, poklone novu knjigu.
- Ove godine pripremili smo više od 300 naslova za čitaoce u autobusima - kaže Maja Mišković, koordinatorka akcije i potvrđuje da je za prethodnih sedam godina, tokom „Nedelje knjige“, više od 2.000 novih knjiga prešlo u ruke čitalaca. -Cilj je da promovišemo kulturu čitanja i knjige kao sredstva komunikacije među ljudima i kulturama. Zato i „Nedelju knjige“ organizujemo svake godine uoči regionalne književne konferencije, upravo kao njenu najavu. Reakcije naših sugrađana, posebno onih koji na poklon dobiju knjigu, su veoma pozitivne i svi se obraduju novom štivu. „Vratimo knjige u ruke, poruka je naše akcije.

Foto: CMC

Promoteri akcije, volonteri, će u naredna tri dana, do 1. oktobra, između 12 i 15 časova putnicima koje zateknu sa knjigom na nekom od stajališta i na mestima gde se ukrštaju mnogobrojne gradske i prigradske linije, ispred „Bazara“, u Šafarikovoj ulici, kod Futoške pijace ili u autobusima na linijama 8, 7, 3, 5 i 2, pokloniti neku od novih knjiga. Reč je o knjigama izdavača  „Laguna“, „Arhipelag“ i „Prometej“, koji su partneri u čitavoj promociji.
                                    
REGIONALNA KNjIŽEVNA KONFERENCIJA 30. SEPTEMBRA    
Sedma regionalna književna konferencija počeće u četvrtak, 30. septembra u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, panelom „Šta je nama Andrić danas: 60 godina od Nobelove nagrade za književnost“. To će biti i jedini panel uživo jer, 1.oktobra, paneli će biti održani onlajn zbog epidemiološke situacije, a  učestvovaće najpoznatiji pisci, izdavači i književni kritičari u regionu. Na ovogodišnjoj konferenciji biće promovisan i roman „Gravitacija“, Senke Marić, koji je objavila „Partizanska knjiga“ iz Kikinde a reč je o drugom romanu književnice koja je dobitnica nekoliko književnih nagrada.

BONUS VIDEO: OVDE SU HODALI SKORO SVI RIMSKI IMPERATORI: Viminacijum, ako niste, obavezno posetite

 
Pogledajte više