REAKCIJA NA NAJAVU TROVANJA: U Požarevcu potpisuju "Deklaraciju protiv spalionice opasnog otpada"

D. NOVKOVIĆ

28. 09. 2021. u 08:12

POŽAREVLjANI su započeli potpisivanja "Deklaracije protiv spalionice opasnog otpada", jer postoje sumnje da južnokorejski investitor "Eliajs eko" nije odustao od tog projekta.

Foto D. Novković

Akcija je najmasovnija do sada, jer je među njenim inicijatorima više od 15 udruženja građana i stranaka - ujedinjenih jer strahuju da će spalionica biti izgrađena i pored toga što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine taj projekat ranije stopiralo.

Podsetimo, Memorandum o saradnji u gradnji spalionice je sa predstavnicima firme "Elias eko" - u martu 2019. - potpisao tadašnji gradonačelnik Bane Spasović. Posle pobune građana, Ministarstvo to nije odobrilo jer je lokacija na kojoj je investitor kupio zemljište predviđena za proizvodne i uslužne delatnosti. Odmah potom, isti investitor je najavio gradnju pogona za izradu solarnih panela, ali je do građana doprla informacija da će on, ipak, ostvariti ono što je prvobitno planirao...

- Spalionice generalno, a posebno ovog tipa, emituju kancerogene materije koje zagađuju ne samo vazduh, već i zemlju i vodu, odnosno čitavo životno okruženje - navedeno je u pomenutoj Deklaraciji, uz napomenu da se njeni potpisnici obavezuju da će tragati za odgovorima na mnoga pitanja, između ostalih i da li je, u međuvremenu, obavljena prenamena zemljišta i objekta, kako bi se omogućila gradnja opasnog postrojenja.

ISTORIJA Spasović (levo) sa investitorima, Foto GU u Požarevcu

Gradonačelnik Saša Pavlović je nedavno izjavio da mu je iz firme "Elias eko" upućena molba da zajedno nađu rešenje za prenamenu kupljenog zemljišta, ali da on i njegovi saradnici neće dozvoliti izgradnju spalionice.

- Gospodo iz Južne Koreje, dobili ste dozvolu za izgradnju fabrike u kojoj će se praviti solarni paneli, pa izgradite fabriku za izradu solarnih panela - poručio je Pavlović.

Potpisivanje Deklaracije će u centru grada trajati 21 dan, a potom će biti odlučeno o daljim koracima građanske borbe svih potpisnika.

ISTINA

AUSTRIJSKA firma "Elias eko", koja je deo korporacije "Junsan" iz Južne Koreje, 2019. je u Požarevcu kupila tri hektara zemljišta, pored obilaznice koja vodi ka Velikom Gradištu. Odmah potom, najavila je da će na toj lokaciji izgraditi pogon za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada, na šta nadležni nisu odmah reagovali.

Pogledajte više