SVI VOLELI PROTU TOMU: Dela počivšeg sveštenika Tomislava Đorđevića predstavljena u Paraćinu

Z. RAŠIĆ

21. 09. 2021. u 06:45

DUHOVNI otac svojih parohijana, protjerej Tomislav Đorđević, bio je omiljen u narodu svuda gde je službovao, a upokojio se kao starešina Crkve Svete Trojice u Paraćinu 2009. godine.

Foto Z. Rašić

Dvanaest godina kasnije, 20. septembra, pred punom salom paraćinskog pozorišta, promovisana je knjiga njegovih sabranih dela pod nazivom "Gde želim biti". To je knjiga oca sveštenika, ali i oca dvojice sinova-blizanaca, sadašnjeg starešine paraćinske crkve Bratislava i sveštenika Branislava, na čiju je inicijativu u jednu knjigu objedinjena njegova pisana reč.

Foto Z. Rašić

- Objavili smo kompletan opus očeve pisane reči, uspeli smo da otmemo od zaborava pisano stvaralaštvo koje je kao sveštenik, roditelj, brat darivao ljudima koji su ga poznavali.

Tri knjige pripovedaka je za života objavio, a u ovoj knjizi, pored njih, sadržane su i do sada neobjavljivane njegove besede - rekao je jedan od sinova Đorđevića, protojerej Bratislav.

Otac Toma za sebe je govorio da je palanački prota u svim mestima u kojima je službovao, a poznato je da na more za svoga života nikada nije otišao. Kazivao je da mu je dovoljna njegova Morava.

I DANAS GA POMINjU PO DOBRU

MNOGO ljudi i posle toliko godina protu pominje po dobru, a koliko je bio uvažavan, govori i puna sala u paraćinskom pozorištu o kome su o njegovom liku i delu, pored pesnika i književnog kritičara Ljubiše Đidića, govorili još sveštenik Dejan Sokolov i - u ime izdavača knjige - direktorka Biblioteke "Dr Vićentije Rakić", Leposava Ivanković.

Pogledajte više