GRAN-PRI ZA IVANA IKIĆA I „OAZU“: Proglašenjem pobednika završen Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu

I. Mitić

21. 09. 2021. u 15:20

PRVU nagradu 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije(LIFFE), koja nosi ime proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, dobio je Ivan Ikić za film „Oaza“.

Foto: I. M.

Drugonagrađeni reditelj je Danilo Šerbedžija za režiju filma „Tereza 37“, dok je treća nagrada pripala Antoaneti Alamat Kusijanović za njen debitanski film „Murina“ koji je u Leskovcu doživeo svoju srpsku premijeru.

Specijalnu nagradu festivala dobio je Srđan Dragojević čiji je film „Nebesa“ otvorio ovogodišnji festival. Žiri, koji su činili reditelji Goran Marković i Klemen Dvornik kao i glumac Marko Janketić, jednoglasno je odlučio i da Lani Barić dodeli nagradu za najbolju žensku, dok je Sandi Pavlin laureat nagrade za najbolju mušku ulogu. Lana je nagradu osvojila svojim ostvarenjem u filmu „Tereza 37“, a Pavlin za ulogu Bruna u filmu „San Remo“ Miroslava Mandića.

- I ovogodišnji festival je pokazao da smo željni dobrih filmova.  Konkurencija je i dok smo bili zajedno stvarala kvalitet i to jedna od tekovina ovog festivala, a sada je pred nama zadatak da, kada ova korona nestane, napravimo svojevrsni „Leskovački filmski voz“ i da sve ove filmove približimo publici celog regiona - rekao je reditelj Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE.     

Publika je u glavnom takmičarskom programu imala priliku da vidi 11 najznačajnijih igranih filmova, nastalih između dva izdanja festivala, u svim zemaljama bivše Jugoslavije. Na programu je, u selekciji reditelja Bojana Vuletića, bio i pulski pobednik - „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste, „Živ čovek“ Olega Novkovića, potom film „Zastoj“ u režiji Vinka Moderndorfera, „Čisto ljudski“ Igora Ivanova i „Tabija“ Igora Drljače, dok je festival zatvorio film Milutina Petrovića „Nečista krv – greh predaka“.

Foto: I. M.

U selekciji „Studentki film“ festival dodeljuje priznanja sa imenom čuvenog profesora Radomira Baje Šaranovića. Prvonagrađena je Isidora Ratković, sa akademije u Sarajevu, za film „Zašto ne zaplešete“. Druga nagrada pripala je Mariji Lukač iz Beograda i njenom filmu „Polica 21“, dok je treća nagrada otišla u Crnu Goru i to Nikoli Vučiniću za režiju filma „Velika dostignuća“.

Dalibor Matanić nagrađen je za režiju filma „Zora“ za koji je rečeno da može da bude putokaz budućim autorima čija će se dela naći u ovoj novouvedenoj selekciji na LIFFE pod nazivom „Divlji film“.  

                                            
PROGRAM LIFFE U BIOSKOPIMA

Niz filmova koji se godinama pojavljuju na leskovačkom festivalu je presek i slika kinematografije celog regiona. Zbog toga organizatori najavljuju inicijativu da program ove filmske smotre narednih godina postane „deo jesenjeg repertoara nezavisne mreže bioskopa koji bi se istovremeno prikazivao na području cele bivše Jugoslavije“. 

Pogledajte više