DUALNO KOD ''TAJERSA'': Budući mehatroničari i gumari na području Pirota ne moraju da brinu za posao

V. ĆIRIĆ

20. 09. 2021. u 19:02

BUDUĆI mehatroničari i srednjoškolci koji se školuju kao tehničari za polimere, u pirotskoj Tehničkoj i Srednjoj stručnoj školi, ne moraju da brinu za posao.

POGONI Iz kruga fabrike, Foto V. Ćirić

Pomenute dve obrazovne ustanove ovih dana potpisale su ugovore o dualnom obrazovanju sa prestižnom francuskom kompanijom "Mišlen", tačnije sa njihvom pirotskom firmom "Tigar tajers", u kojoj se proizvode gume za automobile. Đaci će u pogonima francuske i svetske gumarske imperije obavljati deo prakse i na taj način ovladati najsavremenijim tehonologijama koje se u ovoj vrsti proizvodnje menjaju preko noći.

- Kompanija "Tigar tajers" je organizovala intervjue sa 30 učenika i odbrala 15, sa smera tehničar mehatronike, koji će na kraju druge godine imati takozvanu blok nastavu od 90 časova. To znači, da će đaci imati prilike da se upoznaju sa poslednjim dostignućima u pneumatici, hidraulici i programiranju i da na praksi zajedno rade sa stručnjacima "Tigra". Ovaj ugovor je i neka vrsta preporuke koja povećava rejtnig škole - kaže Milan Božić, direktor Tehničke škole.

Njegov kolega iz Srednje stručna škole Dragoslav Mančić dodaje da su ugovori o dualnom obrazovanju rezultat dugogodišnjeg obostranog nastojanja na uvođenju ovakvog vida nastave. Interes škole je čvršće povezivanje sa prestižnom kompanijom i povećanje interesovanja kod učenika za zanimanje tehničar za polimere. Iz ove škole će praksu u "Tajersu" obavljati 30 učenika.

Foto V. Ćirić

Menadžment poznate firme je takođe zadovoljan potpisanim ugovorima o dualnom obrazovanju. Milena Tošić, finansijski direktor, kaže da je obrazovanje u "Tajersu" oduvek imalo posebno mesto i da će đaci imati prilike da se upoznaju sa najsavremenijim tehnologijama u preradi gume.

Zoran Kostić, direktor ljudskih resursa naglašava da će đaci steći saznanja o industrijskoj i bezbednosnoj kulturi neophodnoj za rad u kompaniji "Tajers". Takođe, inženjeri ove firme će imati priliku da učestvuju u kreiranju nastavnog programa i da razmenjuju tehnička znanja i iskustva u pripremi kadrova potrebnih kompaniji.

NAJVEĆI SRPSKI IZVOZNIK

INAČE, u ovoj kompaniji radi oko 5.000 radnika, jedan je od najvećih srpskih izvoznika, a zaposlenje u njoj je među Piroćancima više nego poželjno.

Pogledajte više