STIŽE VODA ZA ŽEDNA GRLA: Ministarstvo poljoprivrede i opština Gadžin Han našli rešenje za iznemogle životinje

J. ĆOSIN

16. 09. 2021. u 06:00

OPŠTINA Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede Srbije napravili su novi ugovor o finansiranju redovne dostave vode za piće za više stotina krava i konja koji su na ispaši na Suvoj planini, a koji su posle presušivanja izvora na visoravni Rakoš bili ugroženi i bez vode.

Foto J. Ćosin

Prema rečima predsednika opštine Milisava Filipovića, već danas jedna vojna cisterna sa vodom krenuće iz Bele Palanke, odakle će voziti vodu do Rakoša, a očekuje se da kao pojačanje stigne još jedna, pa će ubuduće ove dve cisterne redovno dopremati vodu sve dok za tim bude bilo potrebe.

Kako je naš list pisao, oko praznih pojila koja su presušila, više od hiljadu krava, teladi, konja i ždrebadi već danima je žedno i iznemoglo, jer nema dovoljno vode kojom bi se napojili. Grla stoke na Suvoj planini ostala su bez vode početkom avgusta kada je presušio izvor na vrhu Rakoš. Kako bi pomogli stočarima, iz Opštine Gadžin Han su zatražili pomoć od Vojske Srbije koja je odvozila cisterne kako bi se voda odvezla do životinja, ali je ugovor sa vojskom istekao u nedelju. Od tada su se meštani nekoliko dana sami dovijali da napoje krda i dopreme vodu privatnom cisternom do ovih teško pristupačnih planinskih predela.

Iz Opštine Gadžin Han kažu da su pomoć zatražili od Ministarstva poljoprivrede i da je nakon toga odlučeno da već od srede bude nastavljena dostava i to ne jednom, već sa dve vojne cisterne.

- Već u četvrtak, delegacije Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava u ovom delu Srbije obići će teren na Suvoj planini kako bi se uverili da je sve pod kontrolom, ali i da bi se dogovorili šta još treba raditi. Umesto jedne cisterne koja je do sada dopremala vodu za pojila, od sada će ići dve, tako da više neće biti problema. Finansijska sredstva za vodu i gorivo za prevoz cisterni do visoravni gde se nalaze krave i konji snosiće Ministarstvo poljoprivrede, a ostalo je na nama. Na više lokacija na suvoplaninskim visoranima su svojevremeno sagrađeni veliki betonski bazeni - pojilišta, koja se pune vodom transportovanom cisternama iz podnožja, a seljaci svoja stada dovode do njih i tu napajaju stoku - objašnjava predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

Foto J. Ćosin

A, najviše je laknulo meštanima ovog kraja koji na ispaši imaju svoje konje i krave. Njih je najviše obradovalo kad su čuli da će država i Opština rešiti ovaj problem.

SELjACI NEMAJU VIŠE NOVCA

Mi smo plaćali čoveku koji vozi dva puta po šest tona, a svakog dana fali još 30 tona vode.

Gore voda presuši, 40 tona minimum vode treba dnevno, a životinje su dobijale samo 12 tona. Stočari zajedno svaki dan plaćaju privatnu cisternu oko 200 evra, a da bi se sva grla napojila potrebno je oko 500 evra, a mi taj novac nemamo. Evo, danas smo organizovali opet svoju privatnu cisternu, crpeći sve moguće finansijske izvore, kako nam životinje ne bi uginule bez vode, a nadamo se da će od četvrtka, kako je obećano, ovde ponovo voziti vojska - kaže Jovan Miljković, iz Malog Krčimira.

Pogledajte više