CELA KRDA UMIRU DANIMA OD ŽEĐI: Na Suvoj planini presušio jedini izvor, 800 krava i 200 konja pred skapavanjem

J. ĆOSIN

15. 09. 2021. u 07:53

DUGO i toplo leto Suvoj planini donelo je nezapamćene suše, a kako je jedini izvor i pojilište presušilo, krdu od 800 krava i 200 konja preti umiranje od žeđi.

Foto J. Ćosin

Na nepreglednim vrhovima Suve planine, na kojima žive krda divljih konja i krava koja zajednički opstaju i prkose svim vremenskim neprilikama, ovih dana odjekuje njiska zbog žeđi tih životinja koje su od vikenda bez kapi vode, nakon što je potpuno presušio jedini izvor - Rakoš.

Gorostasna krda koja retko koga ostave ravnodušnim, iako imaju svoje vlasnike, žive potpuno slobodno u ovim divljim predelima. Sama pronalaze sklonište od kiše i snega, kobile se ždrebe same, a zimi se sva krda udružuju kako bi se odbranila od vukova. U stalnoj borbi sa vremenskim uslovima, teško da bi danas uopšte opstala da lokani meštani ne gaje izuzetno poštovanje prema njima. Međutim, ovih dana suočavaju se sa velikim sušama, a uprkos borbi da im pomognu, nemoćni su i meštani okolnih sela, ali i vlasnici koji na planini imaju svoja krda.

Vojkan Andrejević, Foto J. Ćosin

Vojkan Andrejević iz Bele Palanke, koji je vlasnik tridesetak konja koji su na ispaši na Suvoj planini, kaže da su životinje danima žedne, da su neke počele da se spuštaju u okolna sela, po vodu, ali da ima onih koje se ne snalaze, već bespomoćno čekaju pokraj pojilišta. On kaže da stočari apeluju na sve nadležne državne organe, ali i ljude dobre volje da im hitno pomognu da obezbede vodu za već iscrpljene životinje.

- Zbog velike suše, oslabio je protok vode, koji ne može da zadovolji potrebe svih životinja. Tokom leta, 45 dana je vojska vozila vodu, cisterna je tu bila.

Međutim, oni više nemaju ugovor sa Opštinom tako da su otišli pre dva dana. Sada smo mi angažovali privatnika da vozi kamionom vodu, međutim njegov kamion nije mogao da zadovolji potrebe, vozio je 6.000 litara, a njima u proseku treba barem 9.000, plus je to za ljude sa sela veliki trošak. Na ivici smo propasti, očekujemo kišu i gledamo u nebo - kaže Andrejević, moleći za što hitniju pomoć kako životinje ne bi uginule.

Agonija na pojilu nije ostala ni kap vode, Foto J. Ćosin

U okolnom selu Mali Krčimir, gde većinom žive vlasnici krava koje su tokom letnjih meseci na Suvoj planini na ispaši, kažu da ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana.

- Nemamo vodu ni za piće, ni za životinje. Seoski vodovod ljudi iz Direkcije za izgradnju u Gadžinom Hanu zatvaraju da bi se voda prikupila i mogla da poteče svaki četvrti, peti dan. Tada natočimo vodu za piće - kaže meštanin ovog sela Jovan Miljković.

On, kao ni ostali stanovnici ovih krajeva, ne vidi rešenje za ovaj problem. Jedini spas bila bi, kažu, kiša, ali ako je verovati prognozi, ona neće pasti narednih nedelju dana. Šta će do tada biti sa krdima, mogu samo da naslute.

NEMAJU VIŠE PARA

Opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para, jer kako kažu meštani, ovakvu sušu niko nije mogao da predvidi, ne pamte je ni najstariji meštani.

Pogledajte više