ZA LEPŠI I ČISTIJI GRAD: U Sremskoj Mitrovici inicijativa za zelenu odborničku grupu

S. K.

13. 09. 2021. u 09:34

ZAŠTITA životne sredine u Skupštini Grada Sremska Mitrovica zaslužuje veću pažnju, zato odbornici treba da se animiraju i pokrenu kako bi davali svoje ideje za poboljšanje kvaliteta uslova u našem gradu, smatra Dmitar Stanišić, šef Odborničke grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu", koji je zajedno sa Tamarom Milković, odbornicom sa ove liste, predao Iliji Nediću, predsedniku Skupštine grada, inicijativu za formiranje neformalne zelene odborničke grupe.

Foto S. K.

- Naša stranka je u kampanji pokrenula sadnju 80.000 stabala, želeli smo da napravimo i nekoliko parkova, ali zbog pandemije kovida malo se zastalo sa tim, sada smatramo da je pravo vreme za razgovor o tim temama - rekao je Stanišić i pozvao sve odbornike da se uključe, bez obzira na političku pripadnost.

Kako pojašnjava Stanišić, cilj je da teme zaštitne životne sredine, održivog korišćenja energije i energetske efikasnosti, zaštite klime i generalno održivog razvoja, dobiju zasluženi prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja.

Foto Tanjug

- Naša Sremska Mitrovica napredovala je sa urbanizacijom, samim tim imamo manje zelenih površina, zbog razne izgradnje. Želimo da podstaknemo sadnju sadnica koje su od krucijalnog značaja za očuvanje čistoće vazduha. Primera radi, sadnica jednog zrelog drveta može da usvoji 22 kg ugljen-dioksida, a da ispusti kiseonika dovoljno za dva čoveka - istakla je odbornica Milković.

PROPISI

Uključivanjem u grupu odbornici će, u saradnji sa civilnim sektorom, doprineti ostvarivanju bolje zaštite životne sredine, ali i imati priliku da aktivnim radom utiču na unapređivanje lokalnih propisa iz navedenih oblasti.

Pogledajte više