MOKRANJČEVI DANI U NEGOTINU: Beogradski hor pobednik Natpevavanja

S. M. J.

12. 09. 2021. u 14:08

HOR “Mokranjac“ iz Beograda, najstariji ansambl Pevačkog društva Hrama Svetog Save u Beogradu koga je daleke 1931. godine osnovao kompozitor, muzikolog i teoretičar Kosta Manojlović, pobednik je Natpevavanja horova 55. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Foto: S. M. J.

Pod upravom dr Katarine Stanković ovaj hor je pokazao vrhunske domete i interpretaciju koju je žiri Natpevavanja koga su činili prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, dr um. Tamara Adamov Petijević, dirigent i primadona Radmila Smiljanić nagradili statuetom Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića.

Foto: S. M. J.

- Izuzetna nam je čast što smo uopšte bili ovde, velika je obaveza bilo predstaviti horove iz Hrama Svetog Save i velika čast da nastupimo na Natpevavanju ove godine kada su uslovi znamo kakvi i kako se radilo. Ponosna sam na svoj mali odabrani tim. Srce mi je puno, oči prepune suza i uzbuđenje je zaista preveliko zbog našeg nastupa i zbog pobede na jubilarnim „Mokranjčevim danima“ - kaže dr Katarina Stanković, čiji je ansambl, shodno trenutnim epidemiološkim prilikama brojao 25 članova.

Foto: S. M. J.

Po oceni žirija, s obzirom da i propozicije nalažu da svaki od horova otpeva po neku od Mokranjčevih horskih kompozicija, nagradu za najbolje izvođenje Mokranjčevog dela dodelio je Leskovačkom crkveno pevačkom društvu „Branku“ koji je pod upravom Miroljuba Cvetkovića izveo na Natpevavanju Drugu rukovet.

Kragujevačkom Pevačkom društvu kojim je dirigovao Đorđe Catić pripala je nagrada za tragalački odnos prema domaćem horskom repertoaru, a „Bačkim pevačima“ iz Vrbasa pod upravom Jelene Aleksić zahvalnica za učešće i plaketa jubilarnih „Mokranjčevih dana“.

Foto: S. M. J.

-Natpevavanje horova u poslednje dve godine neuslova bilo je pravi podvig za horove koji su u takvim okolnostima pripremili takmičarski program i došli u Negotin. Ono što je jako važno je da dirigenti vode računa o izboru programa i večeras smo videli da je izbor programa 50 i više posto uspeha. Desi se da mali hor izabere program koji je pretežak, a ozbiljan hor i vokalno dobro postavljen program koji je taman u njegovoj meri i da se to čuje u njihovom izvođenju i mi smo bili svedoci toga - istakla je u ime žirija dirigent Tamara Adamov Petijević.

BONUS VIDEO: 

Miloš Biković na dodeli Nagrade grada Beograda

 
Pogledajte više