URA i DPS – IDEOLOŠKI BLIZANCI I LOGIČNA KOALICIJA: Sociolog Bojan Panaotović o događajima u Crnoj Gori

V. N. 10. 09. 2021. u 08:37

GOTOVO da nema nijednog krucijalnog političkog i ideološkog pitanja oko koga se DPS i URA razlikuju.

Foto: KCNS

Čak i kada je po sredi bilo ustoličenje mitropolita Joanikija, pravaci pokreta URA listom su se javno oglašavali ističući da tu stvar ne treba oposliti na Cetinju, prenebregavajući "sitnicu" slobode izražavanja veroispovesti koju garantuju svi moderni ustavi savremenog sveta. Prenebregavši takođe fakat da je SPC odustala od narodnog skupa na Cetinju pokazavši time dobru volju i senzibilitet za građanski mir - smatra Bojan Panaotović, sociolog i analitičar.

On podseća da je u minulih nekoliko meseci URA sa DPS-om smenila ministra Leposavića zbog verbalnog delikta, a takođe je sa ideološki srodnim DPS-om i izglasala zakon o događajima u Srebrenici kojim se udara žig večitog i isključivog krivca Srbima. Kada je premijer Krivokapić želeo da smeni dr Leposavića, Abazović je govorio da bi bilo potpuno prirodno i politički odgovorno da ministar sam podnese ostavku. Par meseci kasnije, kada isti premijer želi da smeni drugog ministra u istoj Vladi, Abazović ne samo da nema isti aršin, nego preti rušenjem Vlade!

- Imajući u vidu podjednaku količinu straha od "malignog uticaja Beograda i Moskve", Srpskog sveta, "upravljanja policijom iz Beograda", sličnim odnosom prema SPC koja se "drznula" da ustoličava mitropolita na istom mestu gde su se ustoličavali mitropoliti stotinama godina... bilo bi logično i očekivano da uskoro svedočimo koaliciji DPS - URA. Uostalom, DPS je imao ne tako davno, veoma džentlmensku i fer ponudu - podršku manjinskoj vladi koju bi formirala URA - zaključio je sociolog Panaotović.

BONUS VIDEO: IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU U KRUŠEVCU: Srpski vojnici umrli u Holandiji (1917-1919)

 
Pogledajte više