NAJSTARIJI VEĆ ZEBU ZBOG UGLJA: Neki dobili nedovoljne količine, a neki ni tonu

D. Novković

08. 09. 2021. u 07:36

UDRUŽENjE penzionera u Požarevcu, zbog smanjenih kvota za isporuku i naknadno izmenjenog pravilnika, ni ove godine nije uspelo da obezbedi dovoljno uglja za svoje članove.

Foto D. Novković

Podacima ogranka TE-KO "Kostolac", po završetku procedure za prodaju lignita, pokazuju da je gradsko Udruženje penzionera tražilo 12.394, a dobilo 7.325 tona, dok je Gradskoj organizaciji invalida rada, od "upisanih" 7.019, odobreno samo 4.148 tona.

- Osim smanjenih kvota, problem je i to što nam je traženo da od 22. do 26. jula dostavimo fotokopije ličnih i članskih karata članova koji žele ugalj. U roku od samo pet dana to nije bilo moguće, jer su neki bili u banji, neki u bolnici, a neki su teško pokretni. Iako smo za njih ponudili pristupnice Udruženju, to nije prihvaćeno, pa su ostali bez ogreva - kaže Svetozar Božinović, predsednik Gradske organizacije invalida rada, čijih hiljadu i po članova je želelo ugalj, ali je "prekobrojno" ostalo čak njih 860!

Pitanje je kako će se oni snaći, kad većina ima penziju od 13.000 do 15.000, a cena uglja na tržištu je 7.500 dinara po toni, uz jednokratno plaćanje. Posredstvom Udruženja je jeftinije - 4.350 sa prevozom, na šest do osam rata.

- Radnicima TE-KO "Kostolac" kvote nisu smanjene, pa mogu da naruče i maksimalnih 20 tona, iako imaju visoka primanja, a neki i daljinsko grejanje. S druge strane, neizvesnost se uvukla i među one koji su se našli na spisku, jer im je odobreno svega po nekoliko tona. Navodno, u januaru će biti dodatnih količina, ali treba preživeti do tada - ističe Božinović i dodaje da su se za pomoć obraćali na više adresa, ali se još niko nije oglasio i pokušao da im pomogne.

Foto D. Novković

RASPODELA PO PRIORITETIMA

OD uglja koji se iskopa na površinskom kopu "Drmno", najveći deo koristi se za rad četiri bloka termoelektrana "Kostolac A" i "Kostolac B". Od preostalih količina, deo se odvozi za potrebe termokapaciteta u Svilajncu i Obrenovcu, a ostatak je namenjen za široku potrošnju.

Foto D. Novković

Svetozar Božinović

(NE)REALNO

- OD početka godine odjednom se pojavilo više od 70 novih udruženja penzionera koja traže ugalj, što je veoma neobično, pa bi bilo pravedno najpre vrednovati koliko godina neka organizacija deluje i koliko ima članova - smatra Božinović.

Inače, za prodaju lignita za "kategoriju IV", u koju spadaju sindikati i udruženja, ogranak TE-KO "Kostolac" je raspisao javni poziv na koji je pristiglo ukupno 129 prijava. Iskazana je potreba za 178.190, a ukupna količina namenjena za ovu kategoriju iznosi 100.000 tona.

Pogledajte više