JUBILARNI "DANI PAPRIKE" U DRENOVCU: Imena pobednika takmičarskog dela programa biće saopštena večeras

Zorana Rašić 29. 08. 2021. u 15:36

SELO Drenovac kod Paraćina poznato je po proizvodnji „kraljice povrća“, pa se deseti po redu „Dani paprike“, uz uobičajeno bogat kulturno-zabavni program, održavaju ovog vikenda.

Foto: Z.R.

Manifestacija je počela juče šahovskim turnirom za mlađe kategorije i takmičenjem u kvalitetu domaće rakije. Novina je bila izložba traktora i trka traktorića-kosačica, održana na sportskom terenu, prva te vrste, koja je izazvala posebnu pažnju posetilaca.

Centralni dan je danas, a izložba paprike okupila je dvadesetak izlagača iz Drenovca i okoline. Nije izostalo ni tradicionalno spremanje ajvara, dok je posebna komisija vagala i merila najtežu i najdužu papriku ovogodišnjeg roda, a dan ranije obišla je i parcele prijavljenih takmičara.

MUZIČKI PROGRAM

Da bi doživljaj bio kompletan, dvodnevna manifestacija oba dana bila je praćena dobrim muzičkim programom. Prve večeri, u subotu, nastupio je domaći KUD „Spasovdanski vez“, sa gostima, dok su danas igrali dečji folklorni ansambli. Veliki koncert „Smajli benda“ najavljen je za večeras.

Izbor najuređenije parcele, te najteže i najduže paprike, tradicija je drenovačke „Paprikijade“, a ove godine biraju se i najmlađi proizvođači. Ko su pobednici po paprikarskim „disciplinama“ biće saopšteno večeras, kada će biti dodeljeni i pehari. Proizvođači, pak, kažu, da godina nija baš bila naklonjena paprikarima. Rod je dosta manji količinski, a i po kvalitetu, zbog previsokih temperatura letos i grada, ali je zato cena solidna jer tako diktiraju uslovi ponude i potražnje.

„Paprikijadu“ je otvorila predsednica Skupštine opštine Paraćin Slavica Jovanović, u ime pokrovitelja, dok se za organizaciju postarala Turistička organizacija te opštine, budući da „Dani paprike“ imaju cilj da obogate turističku ponudu tog kraja. A što se posetilaca i učesnika tiče, cilje je razmena iskustava i predah pred početak velikog posla – berbe.

BONUS VIDEO

 
Pogledajte više