BOŽJE DETE U BOŽJEM SELU: Imendan arhimandrita Nifonta

V. M. 28. 08. 2021. u 20:52

ARHIMANDRIT Nifont, iguman manastira Bogoštica, kod Krupnja i arhiejrejski zamenik Eparhije šabačke SPC, "desna ruka" vladike Lavrentija, proslavio je imendan Svetog Nifonta, patrijarha carigradskog.

Foto: V.M.

Protojerej stavrofor Stanko Vasić, rodom iz Šljivove kod Krupnja, kaže da su bili mudri oni koji su tom monahu nadenuli to ime, koji se zamonašio još dok je bio bogoslov.

Rad na "njivi Gospodnjoj", ali i na ekonomiji svetinje, koju je podigao vladika Lavrentije, u svom rodnom selu, kao i kroz delanje ovdašnjeg Doma pesništva "Desanka Maksimović", potvrdili su, kaže ovaj stari prota, da bogoštički Nifont dostojno nosi ime carigradskog patrijarha.

Foto: V.M.

 

Mada po godinama mlad, jer ima tek 34 leta, odavno je zaslužio najviši monaški čin, ali i položaj zamenika našeg najstarijeg, i po godinama i po arhijerejskom stažu, episkopa Lavrentija.

- I samo Bog je hteo da u novu bogomolju u Bogoštici, koja znači Božje selo, ovo "božje dete" akademik Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik i veliki zadužbinar SPC.

Pogledajte više