"MENJAO" KAFANU ZA KOZE I OVCE: Dobrica Jevremović napustio ugostiteljstvo posle 22 godine i postao stočar

Zorica Gligorijević

29. 08. 2021. u 08:12

POSLE 22 godine bavljenja ugostiteljstvom, Dobrica Jevremović iz Despotovca, zbog nedostatka posla u vreme pandemije, lane je počeo intenzivnije da se bavi poljoprivredom.

Jevremović ima najveće umatičeno stado ovaca / Foto Z. Gligorijević

Danas ima najveće umatičeno stado ovaca rase il de frans, 200 grla, u Pomoravskom okrugu. Pomogao je i da se osnuje 15 farmi ovaca i četiri farme koza, u kojima su njegova jagnjad i jarići. Lane je izvezao 200 jagnjadi u Izrael i Libiju po ceni od 400 dinara žive vage, dok je u Srbiji ne samo bila slaba potražnja, već se plaćalo upola manje.

- Još 2011. godine na "Novosadskom sajmu" sam kupio tri ovce i jednog ovna pomenute rase, ali sam tek lane ozbiljno počeo da se bavim ovčarstvom uz pomoć supruge Biljane Lazarević i sina Nemanje. Imam i 40 koza rase francuska alpina. Stočarstvo je mnogo isplativije od ugostiteljstva, jer sam dobio subvencije od 1,8 miliona dinara. Prilikom prodaje jagnjadi, pored redovne subvencije od 7.000 dinara po ovci, od države sam dobio povraćaj sredstava od 2.000 dinara po muškom jagnjetu - kaže Jevremović i dodaje da će uvećati stado.

Ovaj snalažljiv Despotovčanin, koji se brzo prilagodio novonastaloj situaciji, ima i 120 košnica za koje takođe dobija državne subvencije.

Prošle godine je imao dve tone meda, koji je prodao u Francusku, Švajcarsku, Austriju i Švedsku po ceni od 10 do 12 evra po kilogramu. Dobio je i zlatnu medalju za kvalitet na međunarodnom takmičenju u malom Crniću. Prema analizi Poljoprivrednog fakulteta u Požarevcu, čistoća njegovog meda je 99,97 odsto.

Jevremović ima najveće umatičeno stado ovaca / Foto Z. Gligorijević

- Ova godina je bila lošija, ali sam već prodao svu količinu bagremovog meda. Proizvodim i razne rakije, a u široj okolini sam jedinstven po rakiji od aronije za koju sam recept dobio od jednog Rusa. Od aronije pravim i sok, sirup sa medom, liker, džem, slatko i sušenu aroniju - dodaje Jevremović.

Pogledajte više